Welkom bij de Trektelmodule, dé tool bij uitstek om het trektellen onder de knie te krijgen, zowel voor beginners als ervaren vogelkijkers. De Trektelmodule bestaat uit soortenfiches en testniveaus. Met de soortenfiches leer je de belangrijkste vluchtkenmerken, typische vlucht- en contactroepjes en fenologie van een tachtigtal trekvogels. In de testniveaus test je spelenderwijs je kennis in een aantal levels met verschillende moeilijkheidsgraden.


 

 

Auteurs

Concept en realisatie: Gert Vandezande (Natuurstudiegroep Dijleland)
Online versie: Maxime Fajgenblat (Natuurstudiegroep Dijleland)
Coördinatie en ondersteuning: Koen Leysen (Natuurpunt CVN)

Met veel dank aan

De fotografen en geluidsopnemers (vermeld bij de foto’s en individuele geluidsopnames) … zonder hen zou dit niet mogelijk geweest zijn.

De testers voor de zeer waardevolle feedback: Arjan Boele, Adri Clements, Aat Schaftenaar, Bram Vogels, Gerard Troost, Marc Herremans, Peter Boesman, Stijn Baeten en Toon Jansen.

Contact

Hebt u problemen met het gebruik van de trektelmodule? Hebt u feedback voor de makers? Bezit u beeld- of geluidmateriaal (geluidsfragmenten bij voorkeur reeds op Xeno-Canto, Waarnemingen.be, Waarneming.nl … geüpload) dat de trektelmodule verder zou kunnen verbeteren? Contacteer dan:
trektellen.dijleland@gmail.com.

Over de Trektelmodule

Bij het trektellen vormen de herkenning van roepjes en de vluchtkenmerken de basis voor de uiteindelijke determinatie van een meestal snel voorbij vliegende vogel en waarschijnlijk schrikt dit velen af. Het lijkt (te) moeilijk te zijn. Toch zijn dit zaken die je kan leren. Op het internet vind je met een beetje zoekwerk een veelheid aan info: vluchtroepjes kan je terugvinden op Xeno-Canto en de vluchtkenmerken met foto’s zijn bijvoorbeeld terug te vinden op Trektellen.nl. Deze info staat zeer verspreid en nergens heb je zo alles bij elkaar. Misschien dat ook daarom al velen afhaken. Iedereen heeft in onze jachtige maatschappij immers tijd te kort. Daarom waagde onze trektelcoördinator Gert Vandezande een poging om al deze gegevens te bundelen in één enkele module.

Deze tool is volledig gratis in gebruik en heeft in eerste instantie als doel de drempel voor beginners te verlagen, maar kan ook door de meer ervaren trekteller gebruikt worden als een soort van opfrissing vlak voor de start van het nieuwe seizoen. Eens je als beginner de basiskennis onder de knie hebt, gecombineerd met de hulp van ervaren tellers op de trektelposten in het veld, zal je merken dat trektellen een enorm spannende, uitdagende en voldoening gevende bezigheid kan zijn.

Versie 2 van de Trektelmodule is volledig webgebaseerd. Versie 1 bestond uit een reeks aan elkaar gelinkte Powerpointpresentaties. Wie toch Versie 1 verkiest, kan nog steeds terecht op de pagina Trektellen – herkenning en roepjes V1.