Kraanvogeltrek over de Lage Landen

Op deze pagina verschenen in voor- en najaar updates en voorspellingen over de Kraanvogeltrek door onze trektelcoördinator Gert Vandezande. Sinds 2019 verschijnen deze updates exclusief op de Facebookpagina Kraanvogeltrek over België en Nederland – ECMN. Er is geen Facebookaccount vereist om deze berichten te lezen, iedereen kan er dus van de meest recente Kraanvogelinfo genieten.

Voorjaarstrek 2019

Update 6 maart 2019
De laatste dagen maar weinig echt grote bewegingen van Kraanvogels zeker in vergelijking met de voorbije week. De grote massa die vorige donderdag op Lac du Der en op de zuidelijkere meren was vertrokken, heeft door de ZW tot W-wind onze regio’s niet aangedaan en is ten oosten van het Groothertogdom Luxemburg doorgeschoven naar het noorden. Dit maakt nog eens duidelijk hoe belangrijk die weerfactoren zijn voor de waarnemingen bij ons en tegelijkertijd hoe uitzonderlijk verwend we de laatste 10 dagen van februari geweest zijn. Heel opmerkelijk nog was de doortocht op zaterdag van heel wat groepen in het binnenland, ook in onze eigen Dijlevallei (5-tal groepen met 6 tot 130 vogels). Vermoedelijk zijn dit Kraanvogels die een omtrekkende beweging langs de Franse kust hebben gemaakt om het slechte weer te omzeilen in centraal Frankrijk of toch overwinteraars uit de westelijkere regionen van Frankrijk.
Is het nu over en out? Zondagmorgen werden op Lac du Der opnieuw 20000 Kraanvogels geteld en bovendien stoomde er een laatste grotere hoeveelheid (> 10000) vanuit Spanje het zuiden van Frankrijk binnen. Op één plaats in de Dordogne telde één waarneemster ook nog eens zondag meer dan 11000 Kranen. Aangezien maandag en dinsdag de weeromstandigheden in centraal en noord Frankrijk echt niet goed waren, zullen deze Kranen opgehouden zijn en vanuit het zuiden meer en meer worden samengeduwd waardoor er toch nog een mooie groep (30-40000) in Frankrijk vertoefd. Vandaag lijken de condities goed te zijn en zou het droog moeten blijven tot in de namiddag. Samen met de voorspelde matige tot sterke Z-wind zal die massa zeker in beweging komen en bij ons minstens in het oosten nog eens een dag met hogere aantallen kunnen opleveren. De laatste golf zal dan een feit zijn. De voorjaarsmigratie is dus inderdaad bijna voltooid verleden tijd.
Langs deze weg wil ik ook Maxime Fajgenblat en David Kever bedanken voor de opvolging van de voorbije week want een ongeval (en operatie) heeft het mij onmogelijk gemaakt om alles van nabij te kunnen volgen.

Update 28 februari 2019
De voorbije dagen zijn tienduizenden Kraanvogels over vooral het oosten van ons land getrokken. Maandag naar schatting 10 tot 15000. Dinsdag en woensdag waren rasechte topdagen met naar schatting op beide dagen 20 tot 25000 Kranen. Spijtig genoeg lag voor dinsdag het zwaartepunt vooral bij valavond en in de nacht van dinsdag op woensdag, waarbij ook in het binnenland heel wat auditieve waarnemingen gedaan werden. In totaal zijn dus op drie dagen (en nachten) tijd 50000 tot 65000 Kraanvogels doorgetrokken. Deze vogels zijn op drie tot vier dagen vanuit Gallocanta helemaal tot bij ons geraakt en dit dankzij de ideale weersomstandigheden over de volledige migratie-as. In dergelijke omstandigheden kan het zoals gezegd razendsnel gaan.

Dat ideale trekweer zal vanaf vandaag niet meer aan de orde zijn. De wind trekt aan uit ZW (niet ideaal voor onze contreien), er wordt regen voorspeld, de temperaturen dalen sterk … het wordt herfstachtig. De vraag is hoe de Kraanvogels hierop gaan reageren? Momenteel zit er nog een massa in Frankrijk. Vandaag zijn de Charente en de Vienne overspoeld met Kranen. Meerdere tienduizenden. Daarnaast zijn er vanavond in de omgeving van Lac du Der en in de buurt van de meren ten zuidwesten (Oriënt) ook vele duizenden, misschien wel tienduizenden toegekomen. Aangezien de waterstanden hoog zijn deze tijd van het jaar zijn de veilige “dortoirs” beperkt en wordt letterlijk gevochten voor die plekjes. Dat maakt de vogels onrustig en zal hen vermoedelijk toch aanzetten om door te vliegen richting NO ongeacht de omstandigheden. Dat betekent dat de volgende paar dagen toch nog vele tienduizenden zullen passeren waarschijnlijk enkel in het uiterste oosten van ons land als gevolg van de ZW’er die de volgende dagen de plak zal zwaaien.

In Spanje, in Extremadura, zitten nog maar weinig Kranen. Vandaag zijn in Gallocanta nog eens 8000 ‘Grullas’ toegekomen en vertoeven er daar momenteel in totaal minder dan 15000. Nog een paar dagen en alle Kranen zijn weg uit het Iberisch schiereiland.

Als alles verloopt zoals te verwachten valt dan is de piek van doortrekkende Kranen morgen, ten laatste overmorgen voorbij en is de lentemigratie al binnen een week voltooid verleden tijd. Dat is opmerkelijk vroeg, als je weet dat 50 jaar geleden die piek ergens tussen 15 en 20 maart lag. Deze piek blijkt per 4 jaar 1 dag naar voor te schuiven. Een rechtstreeks gevolg van de klimaatopwarming.

Update 25 februari 2019
Het scenario dat gisteren uitgeschreven werd voor de migrerende Kraanvogels werd bijna tot op de letter gevolgd. Vanmorgen zaten er bij het krieken van de dag op lac du Der ongeveer 9000 kranen. De matige O tot NO-wind had zoals verwacht zijn tol geëist en ervoor gezorgd dat er over de gehele migratie-as weinig of geen nachttrek had plaatsgegrepen. In de loop van de voormiddag hebben de meeste vogels hun reis naar het noorden hervat, gestimuleerd door het prachtige lenteweer. Dit heeft zoals voorspeld hoge aantallen Kraanvogels opgeleverd, vooral over het oosten van het land. Op waarnemingen.be werden maar liefst 709 waarnemingen ingegeven met in totaal 147480 vogels. Uiteraard zijn hier zeer veel dubbeltellingen bij. Het geschatte aantal doorgetrokken vogels ligt ergens rond de 22000 tot 25000. In Houdemont had ik er gisteren zelf meer dan 18000. Aantallen die voor februari ongezien zijn. Ook in onze eigen Dijlevallei werden een 5-tal groepjes (8,12,20,30,40) waargenomen.

En … dan moet het nog allemaal losbarsten.

Wel zaterdagavond laat en gisteren zondag is dat ook effectief gebeurd. Er komt momenteel een massa Kraanvogels onze richting uit waarvan de voorpost mogelijks al in midden Frankrijk zit. Zaterdagavond laat werden in de buurt van Limoges op een uur tijd 17000 overvliegende Kranen waargenomen. Zondag in de loop van de namiddag werden de Gironde en de Dordogne overspoeld met “les Grues”. Meer dan 30000 vogels overvlogen de regio en zelfs in het donker bleven grote groepen doorkomen. Uiteraard moeten al deze Kraanvogels van over de Pyreneeën vanuit Spanje komen, wat dus wil zeggen dat het daar nu echt wel D-day is. Zaterdag vertrokken er op Gallocanta 15000 Kranen, zondagmorgen werd er melding gemaakt van vele “tienduizenden” die opstoomden naar het noorden (beelden van José A. Román – 24-2-19), terwijl er vanuit Extremadura heel veel vogels opnieuw toekwamen. Met het uitstekende weer in het zuiden zal er geen stoppen meer aan zijn. Spanje loopt de volgende dagen volledig leeg, in totaal 170000 Kraanvogels.

Tot en met woensdag zijn de omstandigheden bij ons ook nog ideaal. Nadien wordt het wisselvalliger, frisser en draait de wind naar het W. Dinsdag en woensdag hebben het potentieel om echte topdagen te worden. Vanaf donderdag is het een heel stuk onzekerder. Wordt vervolgd.

Update 24 februari 2019
Zaterdag zijn er weer heel wat groepen over het oostelijk deel van ons land getrokken. Enkel in de provincies Luxemburg, Luik, Namen en Limburg werden Kraanvogels opgemerkt. Ondanks de matige O-wind boven N-Frankrijk zijn er geen dieper het binnenland ingeduwd. Het golfje van gisteren wordt geschat op een 5000 tot 7000 waarbij van vrijdag op zaterdag ook nog een behoorlijk aantal nachtelijke waarnemingen werden doorgegeven. Ondertussen is er alweer een nieuw golfje op komst, want vele duizenden zijn gisteren over de Charente, de Vienne, de Cher en de Yonne richting de Der gevlogen. Een aantal waarnemers gaven aan dat de vogels trager vorderden door de matige tegenwind, wat de kans zeer groot maakt dat ze in de buurt van Lac du Der zullen overnachten en ons vandaag weer kunnen voorzien van de nodige animo (zeker in het oosten van het land). Vanmorgen wordt er geteld in de omgeving van de Der. Zodra de resultaten binnenkomen kan je ze hieronder bij de opmerkingen nalezen. Een belangrijke indicatie voor wat er ons vandaag nog te wachten staat.
In Spanje komt de migratie ondertussen onder stoom. Zaterdagmorgen zaten er meerdere tienduizenden in Gallocanta waarvan er 15000 naar het noorden vertrokken zijn (video van José A. Román). In de loop van de dag zijn er opnieuw veel Kranen toegekomen. Vanmorgen wordt er ook in Gallocanta geteld en van zodra die gegevens bekend zijn, kan je deze nalezen bij de opmerkingen hieronder. In Sotonera, de laatste tussenstop richting de Pyreneeën zaten er gisteren 10000 vogels waarvan er 1000 in Navarre overgestoken zijn. In Spanje verwacht ik dat het morgen ten laatste overmorgen helemaal losbreekt met tienduizenden migrerende Kraanvogels. Een massa van zo’n 170000 Kranen die onze richting uitkomt. The best is yet to come …

Update 23 februari 2019
Na wat kalmere dagen lijkt de doortocht van de Kraanvogels weer volop te gaan losbarsten.
Vanmorgen was het een drukke bedoening op Lac du Der waar gisterenavond en vannacht duizenden vogels toegekomen zijn. De LPO-coördinator verwoorde het als “ambiance importante sur les dortoirs du Lac du Der ce matin” (vrijdag). In de omgeving daar was het goed weer en vermoedelijk is toch een groot deel daar vandaag vertrokken. Enkel in de latere namiddag zijn hiervan grotere groepen opgemerkt in het oosten van ons land. Hoeveel er juist gepasseerd zijn, is heel moeilijk in te schatten door de lagere bewolking die boven onze Ardennen lange tijd aanwezig was en de zichtbaarheid belemmerde. Het kan dus best dat hoog boven de bewolking duizenden Kranen onopgemerkt doorgetrokken zijn (filmpje – Paula Foucher – Sandweiler, Luxembourg). Evengoed kan de 3 Bft NO-wind het grootste deel toch tegengehouden hebben. De onzekerheid overheerst. Morgen zijn de omstandigheden een stuk gunstiger (zonnig en 3-4 Bft O-wind in Frankrijk en 2 Bft O tot ZO bij ons) en dan zal duidelijk worden wat er vandaag gebeurd is. Als de grotere hoeveelheid niet doorgetrokken is en de vele duizenden die vandaag in de Touraine, de Vienne en de Charente in de latere namiddag zijn opgemerkt, zich daar vandaag (zaterdag) en morgen bijvoegen, dan is er dit weekend een mooie golf van 15000 tot 20000 te verwachten over de Lage Landen. Door de strakkere O en ZO-wind kan dit ook in het binnenland voor grotere aantallen zorgen. Om up to date te blijven hou je best de opmerkingen onderaan dit bericht in de gaten.
Ondertussen begint in Spanje alles op gang te komen. Er was gisteren en vandaag over de ganse migratie-as in Spanje continue migratie. Gisteren vertrokken een kleine 10000 vogels vanuit Gallocanta en daar kwamen vanavond (vrijdag) opnieuw 8000 Kranen toe (gefilmd door José A. Román – zeker je geluid aanzetten). De komende dagen zal dit alleen nog maar sterk toenemen. Het is begonnen en het zal niet meer stoppen. De topdagen komen eraan.
Nog een kleine rechtzetting. In het vorige bericht was een foutje geslopen. De 280000 vogels waren niet enkel voor Spanje (wel een totaal). In Spanje verblijven op dit moment nog steeds meer dan 170000 Kraanvogels.

Update 20 februari 2019
De wat mindere weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat er de voorbije dagen in het noorden maar weinig beweging te bespeuren viel. De meeste Kraanvogels zijn via centraal Duitsland (Hessen) naar het noorden getrokken, waar er de voorbije dagen ongeveer 15000 passeerden.

Vandaag kwam ook het bericht binnen dat de eerste Kraanvogels toegekomen zijn in Hornborga in Zweden, de klassieke verzamelplaats.

Door de hardnekkige mist in de eerste uren van de dag is het rond Lac du Der en ten noorden daarvan zeer rustig gebleven. In de loop van de latere namiddag zijn er wel weer een paar duizend toegekomen vanuit het zuiden. Vogels die morgen bij ons kunnen passeren, maar die door de ZW-wind vermoedelijk eerder over centraal Duitsland zullen vliegen. Gisteren zijn er in de Landes in Zuid-Frankrijk 15000 Kranen toegekomen vanuit Spanje. Deze vogels zijn vandaag in de Charente doorgetrokken in de latere namiddag. Ondanks de goede vliegcondities vorderen ze traag. Goed nieuws voor zaterdag en/of zondag bij ons met de wind die naar O tot ZO draait. Wordt opgevolgd !

Vandaag was er maar weinig beweging over de Pyreneeën. Slechts een duizendtal. Daarentegen was het des te drukker in centraal Extremadura. Daar zijn de eerste echt grote aantallen (duizenden/tienduizenden) vertrokken richting Madrid (foto’s José A. Román). Het lijkt erop dat de massa op gang begint te komen (min. 280000). De aantallen in Sotonera en Gallocanta beginnen op te lopen. Nu nog de juiste trigger afwachten en de hel breekt daar echt los. De race naar het noorden kan dan beginnen. Binnen dit en maximum een week is het zover. Nog even geduld.

Update 18 februari 2019
Het aanhoudende mooie weer heeft vrijdag en tijdens het weekend voor een continue doortocht van Kraanvogels gezorgd over het oosten van de Lage Landen en Duitsland. Meerdere tienduizenden passeerden de revue. Een overzicht: vrijdag telde één waarnemer er in Amel 6016, zaterdag vlogen er 3180 over Büllingen en zondag 12755 over Houdemont. Opmerkelijk was daarbij het brede front (oost-west) waarover de Kranen doorkwamen en de continuïteit. Geen massamigratie maar een constante stroom die nu al dagen vanuit het zuiden van Frankrijk aanhoudt en daar lijkt de volgende periode geen verandering in te komen. Ook vandaag trokken duizenden en duizenden langs de klassieke trekroute naar het noorden. Vannacht hebben op Lac du Der 9017 Kranen overnacht en deze zijn in de loop van de dag vertrokken, terwijl er steeds nieuwe vogels vanuit het zuiden arriveerden met een piekmoment van aankomst na 16:00u. Een voorbode van nog meer Kraanvogelgeweld vandaag (maandag).

De in Frankrijk overwinterende Kranen zijn nu zo goed als allemaal weg en de aanvoer die volgt, komt vanuit het Iberisch Schiereiland. In Zuid-Frankrijk (Landes) kwamen laat deze namiddag opnieuw vele duizenden toe vanuit Spanje. Daar zijn vandaag ook de eerste grote bewegingen vanuit Extremadura richting Madrid en Gallocanta op gang gekomen. Bij de oversteek van de Pyreneeën in Navarre staat de teller voor februari nu op 36360. Als we weten dat er bij de laatste simultaantelling (weekend van 2 en 3 februari) nog minstens 235000 Kranen in Spanje vertoefden dan betekent dit dat nog ongeveer 200000 vogels die overtocht moeten maken. Statistisch gezien passeert de grote meerderheid daarvan begin maart in onze contreien. Als het goede weer blijft aanhouden, zou het wel eens kunnen zijn dat de massa Kranen eind februari al gepasseerd is. Een absoluut record als je weet dat dit vele decennia geleden ten vroegste midden maart was. Een gevolg van de klimaatverandering?

Update 15 februari 2019
Daar is de lente … daar zijn de Kraanvogels terug.
Tijd voor een nieuwe reeks updates.
Laten we beginnen met een overzicht van de voorbije winterperiode. Opmerkelijk was dat er maar weinig Kraanvogels (in tegenstelling tot vorig jaar) de winter getrotseerd hebben in Duitsland (2872) en Polen (225). Dit jaar opvallend veel pleisterende Kranen tussen de Belgische grens en Lac du Der (11000). Op Lac du Der zelf lag het hoogtepunt dit jaar begin november met meer dan 120000, afbouwend naar 11000 en weer toenemend vanaf eind januari naar zo’n 22000. Het voorbije weekend nog maar 8000 wat indiceert dat er al heel wat beweging geweest is richting Duitsland. In het midden van Frankrijk overwinterden er ongeveer 25000 vogels, in Zuid-Frankrijk gemiddeld zo’n 35000. Dit betekent dat er in gans Frankrijk ongeveer 80000 tot 100000 “Grues” de winter hebben doorgebracht. Op het Iberisch schiereiland werd een eerste simultaantelling gehouden op 15/12 en dat leverde 266903 Kranen op met een absoluut record van 133685 “Grullas” in Extremadura. Het weekend van 2 februari werd er een tweede telling georganiseerd en met nog niet alle gegevens verwerkt, zit men nu al aan meer Kranen dan bij de vorige. Door de koude van een paar weken terug zijn nog heel wat vogels de Pyreneeën overgestoken richting Spanje.
Ondertussen lijkt de winter voorbij te zijn en het goede weer heeft de Kraanvogels getriggerd. Sinds een week zijn er heel wat bewegingen op de Z-N-as. De vogels die een paar weken terug alsnog de Pyreneeën zijn overgestoken keren nu al terug. Meerdere duizenden steken dagelijks over langs Navarre en houden opnieuw halt in de buurt van Arjuzanx. Van daaruit beginnen steeds meer Kranen aan hun tocht naar het noorden. Dit heeft vandaag al voor een klein golfje gezorgd in België (5000 passeerden over de Oostkantons – ook in onze eigen Dijlevallei een paar groepjes). De Franse overwinteraars vertrekken als eerste en dit vooral met een meer oostelijke koers zodat een minderheid over ons land trekt. De meerderheid via Hessen (centraal Duitsland) waar de voorbije dagen al 15000 tot 20000 Kranen gepasseerd zijn. Met dit uitstekende weer zullen tegen het einde van deze week zo goed als alle in Frankrijk overwinterende Kraanvogels vertrokken zijn. De hoop van onze Lage Landen moeten we vooral leggen bij de Spaanse vogels die gewoontegetrouw meer langs onze contreien passeren. Enkel in het noorden van Spanje is er al wat beweging zoals aangegeven en vandaag zijn de eerste 2000 vanuit Gallocanta richting Sotonera gevlogen. In het Spaanse binnenland is het voorlopig nog heel rustig.
Vanmorgen werden er 11900 Kraanvogels geteld in Arjuzanx waarvan een groot deel in de loop van de dag aan hun tocht naar het noorden begonnen zijn. LPO melde dan ook dat er “une migration importante” aan de gang was, vooral in de Gironde. Deze vogels lijken traag te vorderen aangezien er voorlopig een beperkt aantal meldingen binnen kwamen vanuit de Charente en de Limousin. Goed nieuws zodat dit golfje vermoedelijk pas tijdens het weekend bij ons zal passeren.
Het goede weer lijkt aan te houden tot eind deze maand, dus het wordt aangenaam kijken naar de passerende Kraanvogels. Geniet ervan!

Najaarstrek 2018

Als afsluiter van de updates van de najaarstrek in 2018 … een compilatiefilmpje (videofragmenten, foto’s, realtime geluiden, voorzien van een streepje muziek) van de massale uittocht van minstens 100.000 Kraanvogels vanuit Lac du Der op 3 november. Echt wel Hallucinant. Geniet ervan …

Update 26 november 2018
Kraanvogelupdate 13 – Najaarstrek
Sinds vorige zondag zijn er nog amper Kraanvogels doorgetrokken. Zoals bij de vorige update aangegeven betekent dit dat de najaarstrek er wel degelijk volledig opzit. De resultaten van de tellingen in de gebieden ten noorden en ten oosten van ons bevestigden dit gisteren. In Rhin-Havelluch zitten nog 3100 Kranen en daar net ten oosten van over de grens in Polen zit ook nog een groep van zo’n 2000 vogels. In Diepholz werden er nog 9305 Kranen geteld. Een pak minder dan vorig jaar waar er toen zo’n 40000 de winter hebben doorgebracht. Deze laatste ‘diehards’ zullen zich enkel nog bij extreme omstandigheden bedenken. De grote meerderheid Kraanvogels vertoeft momenteel in betere oorden. Spanje is zo stilaan aan het vollopen. Benieuwd naar de resultaten van de eerste gecoördineerde telling op het Iberisch schiereiland van 14 december. Lac du Der had gisteren wel al een nieuw record te pakken. Bij de telling van zondagmorgen zaten er 49930 Kraanvogels op en rond het meer. Voor deze tijd van het jaar een absoluut record.
De laatste update is zo een feit, maar eindigen doen we dit jaar in schoonheid. Zelf kon ik de recorduittocht op Lac du Der op zaterdag 3 november meemaken waarbij op 4 uur tijd 100000 Kraanvogels vertrokken zijn al dan niet richting het zuiden. Met het foto- en videomateriaal van die dag heb ik een filmpje gemaakt dat de ervaring van die uittocht probeert weer te geven. Dit filmpje zal hier donderdagmorgen normaal verschijnen. Misschien iets om tijdens de komende wintermaanden bij weg te dromen en reikhalzend uit te kijken naar het nieuwe voorjaar.

Zo dat was het weer voor dit najaar. Tijd voor een kort winterslaapje. Voor de eerste update bij de komende voorjaarstrek over zo’n kleine 3 maanden maken we een afspraak op 15 februari. Dan beginnen we er opnieuw aan.

Update 18 november 2018
Gisteren zijn opnieuw een groot aantal Kraanvogels over het oosten van België getrokken. In Baelen passeerden opnieuw 10150 Kranen. Dat brengt het totaal aantal migrerende vogels sinds donderdagmiddag op meer dan 40000. Dit bevestigt het vermoeden dat heel wat passerende vogels van noordelijkere regionen kwamen. Inderdaad in heel Nedersaksen (N tot NW Duitsland) bleken er bij de laatste telling 77000 Kranen (bron NABU) aanwezig te zijn (waaronder de 41000 in Diepholz en omgeving). Dit betekent dat er daar nog minstens 20000 tot 30000 Kraanvogels vertoeven. Uiteraard zullen er daarvan een groot deel in die omgeving proberen te overwinteren, maar met de goede omstandigheden en de intredende vorst zullen er vandaag zondag toch nog een groot aantal kunnen vertrekken. Uitkijken dus.
Ook vanuit Rhin-Havelluch zijn er de voorbije dagen grote aantallen Kraanvogels richting ZW getrokken. Over Hessen werden er vrijdag 21000 en zaterdag nog maar eens 30000 waargenomen. De aantallen op Lac du Der moeten stilaan weer enorme proporties aannemen. Aangezien er de voorbije dagen weinig of geen beweging richting Z was, moeten er door de onophoudelijke aankomst van Kranen langs de verschillende migratie-assen weer rond de 80 tot 100000 vogels op het meer aanwezig zijn. Benieuwd naar de tellingen van morgenvroeg.
Eén zaak is zeker … de najaarsmigratie loopt nu echt wel op zijn laatste benen. Vandaag zal nog wat kunnen opleveren, maar nadien lijken enkel extreme omstandigheden de laatste vogels uit Duitsland te kunnen verdrijven. Wil je er nog te zien krijgen dan lijkt vandaag zowat de echt laatste kans.

Update 16 november 2018
Ze blijven maar komen!
Sinds donderdagmiddag tot laat vrijdagnacht zijn onophoudelijk groepen Kraanvogels doorgetrokken en dit vooral over het oosten van ons land. Vrijdag tegen valavond was er opnieuw een piekmoment waarbij tussen 15:40u en 17:25u in de provincie Luik in Baelen 11950 naar het ZW overvliegende Kraanvogels werden geteld (David Kever). Eigenlijk onverwacht want op de Duitse portalen waren niet die grote aantallen terug te vinden. Ook de nacht van donderdag op vrijdag moeten er heel wat gepasseerd zijn want de ganse nacht werden er in de Ardennen grote groepen laag overtrekkende Kranen gehoord. Spijtig genoeg heeft de dichte mist daarbij slachtoffers gemaakt. Vanop meerdere plaatsen zijn meldingen binnengekomen van dode vogels (vermoedelijk draadslachtoffers).
Ook vannacht nog kwamen er meldingen binnen van grote groepen over Spa rond middernacht.
Naar schatting zijn er de voorbije 40 uur meer dan 30000 Kraanvogels over ons land getrokken. De aantallen op Lac du Der zullen dus weer sterk aan het aangroeien zijn.
Vermoedelijk zijn een groot deel van de 41000 uit Diepholz de voorbije periode vertrokken, zodat er naar schatting nog zo’n 10000 overblijven. Bij de laatste tellingen daar gaf men wel aan dat de vogels over een zeer groot gebied verspreid zaten. De tellingen kunnen dus zeer zeker onderschat zijn. Bovendien leken er mij dit jaar ook een pak meer vogels een stuk ten noorden van Diepholz te vertoeven, meer in het N en NW van Duitsland. Dus ik ben er niet zeker van of dit de laatste grote aantallen waren. Vandaag en morgen zullen duidelijkheid brengen. Is er maar weinig of geen beweging meer … dan weten we het wel, dan zit de najaarstrek er definitief op en zal het opnieuw uitkijken worden naar het voorjaar.

Update 15 november 2018
Het heldere, zonnige weer samen met de intredende koude in het noorden van Duitsland heeft de Kraanvogels vandaag al aangezet te vertrekken richting het zuiden. Over Münster werden vanmiddag meer dan 11000 Kraanvogels opgemerkt. Deze vogels bereikten de provincie Luik tussen 15:30u en 17:30u. Eén enkele waarnemer telde in 41 groepen 8700 Kranen. Door de oostelijke stroming kwamen ze opvallend een stuk meer ten westen door.
Ook gisterenavond en vannacht bleven groepen Kraanvogels het oosten van ons land overvliegen.. Zo was er rond 23:30u de melding dat duizenden Kraanvogels op dat moment de Hoge Venen passeerden. Ook vanuit andere plaatsen in de Oostkantons en Luxemburg werd er melding gemaakt van vrij laag overtrekkende groepen. Een grotere migratiegolf lijkt dus gisteren en vannacht gebeurd te zijn. Spijtig genoeg in het donker waardoor de aantallen heel moeilijk of niet in te schatten waren. In Diepholz zaten nog meer dan 41000 Kranen. Een deel van deze vogels zullen dus naar betere oorden getrokken zijn, maar door het tijdstip van de meldingen rond Münster en de nog steeds doorkomende groepen vannacht, is het vermoeden toch groot dat dit ook nog een groot aantal vogels betrof van plaatsen nog meer ten noorden en noordoosten van die regio. De volgende dagen blijven de weersomstandigheden gunstig en met een toenemende koude en oostenwind zullen nog meer Kraanvogels het zekere voor het onzekere kiezen. Hopelijk kunnen daardoor ook meer groepen in het binnenland opgemerkt worden. Uitkijken dus.
Woensdag is door de gunstige omstandigheden ook de trek vanuit Lac du Der terug op gang gekomen. In de loop van de ochtend zijn daar 15000 tot 20000 Kraanvogels vertrokken richting ZW.
De grote migratiegolf die vorige week over de Pyreneeën trok, heeft de aantallen Kranen op het Iberisch schiereiland sterk doen stijgen.
Heel benieuwd wat er de komende dagen nog gaat passeren en hoeveel er na gisteren en vannacht nog achterblijven in de omgeving van Diepholz.

Update 13 november 2018
De voorbije 10 tot 14 dagen was er op het Kraanvogelfront maar weinig te melden. Enkel uit het zuiden viel er wat nieuws te rapen. Daar is vorige week over de Pyreneeën richting Navarra een enorme massa Kranen gepasseerd. Dezelfde vogels die op zaterdagvoormiddag 3/11 vanuit Lac du Der vertrokken waren. Toen een bijna continue stroom vanaf zonsopgang tot rond 11:00u van vertrekkende Kraanvogels. Aangezien er zondagmorgen 4/11 nog een kleine 50000 Kranen aanwezig waren op de Der, schat ik de grote van deze migratiegolf op een 60 tot 70000. Een immens spektakel.
In Diepholz zitten nog steeds 41609 Kraanvogels die potentieel nog voor een migratiegolf kunnen zorgen bij de juiste omstandigheden. De volgende periode dient zich weer interessant aan. De weersvoorspellingen zijn wel niet overal overeenstemmend, maar één constante is de koude-inval vanuit het oosten. Er staat ons open en mooi weer te wachten met dagtemperaturen die naar het vriespunt duiken en algemene nachtvorst. Sommige modellen geven zelfs een sneeuwtapijtje aan ook in Vlaanderen. Samen met de O-stroming kan dit de Kranen zeker aanzetten om toch te vertrekken. Zoals altijd … afwachten.

Update 1 november 2018
Woensdag raakte bekend dat er in de omgeving van Diepholz nog steeds 42000 Kranen zitten zelfs na de grote doortocht van voorbije zondag. Terwijl er daar vele tienduizenden vertrokken, zijn er op hetzelfde moment nieuwe Kraanvogels vanuit het noorden toegekomen zodat het totaal aantal ongeveer status quo gebleven is. Gisteren en vandaag zijn er door het betere weer opnieuw een klein aantal richting het zuiden vertrokken, groepen die in Nederland en in het oosten van België opgemerkt werden. Als we terugdenken aan vorig najaar (meer dan 30000 kranen hebben toen overwinterd in Diepholz) dan is het niet noodzakelijk zo dat die resterende Kranen ook effectief nog zullen vertrekken, maar het potentieel voor nog een laatste grote migratiegolf is er natuurlijk nog wel. Bijvoorbeeld nu zondag en begin volgende week zijn er goede condities om weer een groot deel in beweging te brengen. Zonnig, open en rustig weer (met een briesje uit het ZO) over de ganse migratie-as is al meermaals een trigger gebleken.
Ondertussen is de uittocht vanuit Rhin-Havelluch opnieuw aan het aantrekken. Gisteren werden op één enkele plaats in Hessen meer dan 25000 Kranen geteld en ook vandaag wederom meerdere duizenden, allen op weg naar het fameuze Lac du Der. Aangezien de migratie in Frankrijk door het slechte weer al bijna een week is stilgevallen, moeten de aantallen op Lac du Der en Lac d’Orient in het noorden stilaan recordhoogtes bereiken.
Deze update is in die zin een hele speciale, want ik kan “live” vanuit de Der bevestigen dat hier een enorme massa aan Kraanvogels vertoeft. Ik zou niet weten hoe ik hier moet aan beginnen te tellen, maar hun aantal schat ik op minstens 100000. Ik ben benieuwd naar de officiële telling van zondag tenminste als door de betere weersomstandigheden van zaterdag er niet al te veel vertrekken. Het zit hier echt eivol. Foto’s en filmpjes volgen.

Update 29 oktober 2018
Zoals voorspeld was er gisteren door de strakke NO-wind een massaal vertrek van Kraanvogels vanuit het noorden van Duitsland. In de loop van de voormiddag werden vele duizenden, tienduizenden opgemerkt in de omgeving van Münster richting zuiden. De NO-wind en de plotse temperatuurdaling hadden hun werk gedaan. In tegenstelling tot wat verwacht werd met deze NO’er bleek de grote migratiegolf vooral het uiterste oosten van ons land aan te doen. In Herresbach werden 21654 Kranen geteld op amper een paar uur tijd. Rekening houdend met de ingegeven waarnemingen in de Belgische en Duitse portaalsites ging het over een 25 tot 30000 Kraanvogels. Door de migratiegolven van afgelopen maandag en gisteren, lijkt het aantal Kranen in de voor ons interessante gebieden in Duitsland sterk afgenomen te zijn en komt hun aantal vermoedelijk overeen met de populatie die daar zal proberen te overwinteren. Uiteraard zullen de tellingen van dit en volgend weekend in de regio Diepholz meer duidelijkheid kunnen brengen, maar hoogst waarschijnlijk zit het kraanvogelseizoen (najaar) er nu al op. Ongeveer 10 tot 15 dagen vroeger dan normaal. Wil je nog grote aantallen Kraanvogels bewonderen dan is een bezoekje brengen aan Lac du Der op dit moment een aanrader. Vanmorgen werden daar door LPO 36610 Kranen geteld. Voeg daar de aantallen van vandaag over België bij, alsook de aantallen komende van Rhin-Havelluch dan weet je dat er daar op dit moment een massa Kraanvogels zit. Door het slechte weer boven centraal Frankrijk van morgen en overmorgen met een stevige naar ZW draaiende wind, zullen er weinig verder doortrekken naar het zuiden. De komende week is er dus spektakel te zien aan de oevers van Lac du Der.

Update 27 oktober 2018
Tot een stuk in de namiddag bleef het rustig op het Kraanvogelfront. In de loop van de namiddag draaide de wind boven N-Duitsland naar het noorden en dat bracht toch al een paar duizend vogels in beweging richting het zuidwesten. In principe is dat goed nieuws voor morgen en/of overmorgen. Ook over de as Rhin-Havelluch – Hessen werden verschillende duizenden Kraanvogels opgemerkt op weg naar lac du Der. Ook in Frankrijk kwam er door de windomstandigheden een einde aan de blokkage van de voorbije dagen.
Sander Wansing was vandaag ter plaatse in de omgeving van Diepholz. Hij gaf aan dat het aantal Kraanvogels sinds vorige week toch wel leek afgenomen te zijn en dat er minder vogels aanwezig zijn dan rond dezelfde tijd andere jaren. Overal zaten er wel groepen van 150 tot 500 Kranen maar in een gebied van 118000 hectare is het natuurlijk moeilijk om een totaalbeeld te krijgen. Er kunnen er in het ganse gebied best nog meer dan 40000 aanwezig zijn. Voor Sander was het opvallend dat de Kraanvogels heel rustig waren in tegenstelling tot de zenuwachtige boel die er meestal in de periode vlak voor hun vertrek heerst. Hij vond het ook opmerkelijk dat er in tegenstelling tot eerdere berichten nog meer dan voldoende voedsel te vinden was. Toch zal de aantrekkende NO-wind over de ganse migratie-as de trek terug op volle toeren doen draaien. Statistisch gezien is vooral die wind de belangrijkste trigger. Morgen zullen we weten welke waarde we aan deze vaststelling kunnen hechten. In ieder geval worden de weersvoorspellingen bevestigd en blijft de regen een stuk ten ZO van ons land en wordt het bij ons zelfs een krachtige 4 tot 5 bft uit het NO.
Nu de Kraanvogels nog. Heel benieuwd wat morgen zal brengen!
Van zodra er morgenvroeg schot in de zaak komt, kan je alles op de voet volgen via vooral de Facebookpagina van Natuurstudiegroep Dijleland en de WhatsAppgroep “Trektellers Vlaanderen”. Ook zonder een Facebookaccount kan je alles volgen via www.facebook.com/natuurstudiegroepDijleland.

Update 26 oktober 2018
In Diepholz leverde de simultaantelling afgelopen weekend nog steeds 42839 kranen op en in Rügen verbleven er nog 22562. Ten noorden van Diepholz en en ten westen van Rügen zitten er ook nog een groot aantal wijdverspreid.
Voorbije maandag is er bij ons in het oosten een grotere golf Kraanvogels gepasseerd. Vanuit de ingegeven waarnemingen op Belgische en Duitse portaalsites, leek het te gaan over een 25 tot 30000 Kranen. Via een Duitse bron (NABU) moet dit aantal toch wel wat bijgesteld worden naar onderen. Het zou uiteindelijk over zo’n 15 tot maximaal 20000 vogels gaan. Deze golf kwam niet enkel van Diepholz. Van bij de start maandagmorgen was het daar redelijk chaotisch. Groepen die vertrokken vanop de slaapplaatsen op zoek naar voedsel in de omgeving gecombineerd met naar het zuiden vertrekkende vogels en daar tussendoor nog eens toekomende Kranen bij van noordelijker gelegen gebieden, waarvan er na een korte halte ook weer doorgevlogen zijn richting het zuiden. Dat het aantal Kranen aanwezig op onze trekroute na maandag dus weer een beetje kleiner geworden is, lijkt vrij logisch, maar volgens de schatting van Duitse tellers zitten er toch nog steeds minstens 40 tot 60000 Kraanvogels ten noorden op een voor ons gunstige route.
Door de slechte weersomstandigheden over de gehele migratie-as is de trek de voorbije dagen volledig stilgevallen. Waarschijnlijk stilte voor de storm want vooral zondag (en maandag) lijken de condities ideaal te zijn om een groot aantal Kranen in beweging te brengen. Over de ganse as wordt een stevige NO-wind (3-4 Bft) en een serieuze temperatuurdaling voorspeld. Vertrek gegarandeerd. Enige onzekerheid in het verhaal is de weersituatie bij ons. Er zou een regenfront ten ZO van ons naar het noorden schuiven waardoor volgens de voorspellingen alles ten Z van de as Eupen-Charleroi in de regen komt te zitten. Door de stroming zullen de Kranen zeker geen omtrekkende beweging langs de oostkant maken, maar dit eerder in westelijke richting doen. Dat zou kunnen betekenen dat we voor het najaar een grotere doortocht in Vlaanderen mogen verwachten. Factoren zoals de ligging van dit front, de hoogte van het wolkendek in de Oostkantons, het tijdstip waarop ze in het noorden vertrekken, … zullen de route uiteindelijk gaan bepalen. Als de voorspellingen blijven zoals ze nu zijn dan ziet het er zeker niet slecht uit en dit op een zondag is dan ook nog eens mooi meegenomen. Verwacht wordt dat de Kraanvogels zondagmorgen snel zullen vertrekken. Vanaf de eerste vertrekkers zal alles kort op te volgen zijn op de FB-pagina en website van Natuurstudiegroep Dijleland en de WhatsAppgroep “Trektellers Vlaanderen”.
Als er morgen nog nieuwe gegevens of veranderingen zouden opduiken dan volgt er nog een korte tussentijdse update. Zoniet wordt het voor de Kraanvogelliefhebbers onder ons reikhalzend uitkijken naar zondag.

Update 22 oktober 2018
De voorbije dagen zijn er massa’s Kraanvogels vanuit noord Duitsland richting het zuiden getrokken (zie bijgevoegd kaartje met overzicht van belangrijkste locaties).
Zoals voorspeld brachten de weersomstandigheden (open weer en een N tot NO-stroming) van donderdag en vrijdag heel wat Kranen in beweging. Vanuit de omgeving van Berlijn trokken in totaal 70000 vogels over Hessen richting Lac du Der. Ook vanuit de omgeving van Diepholz en ten noorden daarvan ontstond er een migratiegolfje dat bij ons in de Oostkantons toch een 15000 Kraanvogels liet passeren. Bijgevolg moesten er zondagmorgen bij de wekelijkse telling op de Der wel een pak aanwezig zijn, 55290 om precies te zijn. Door het mooie, open en warme weer zijn de vogels in Duitsland hoog kunnen opschroeven en hebben vele van hen zelfs geen stop gemaakt. Van de Kranen die zondagochtend toch geteld konden worden, zijn er in de loop van de voormiddag weer heel wat doorgetrokken. Alles samen heeft dit het voorbije weekend voor heel wat Kraanvogelverkeer gezorgd boven Frankrijk (kaartje – bron LPO). Een spreekwoordelijk zwart weekend op de Kraanvogelsnelweg naar het zuiden. De klassieke gebieden beginnen zo al aardig vol te lopen (Arjuzanx bijvoorbeeld vanmorgen 11700) en de eerste grote bussen zijn via Navarra de Pyreneeën overgestoken (foto Jose A. Roman Alvarez).
Plots vandaag ook een onverwachte wending in het Diepholz-verhaal. In tegenstelling tot eerdere weerberichten kwam er na het wegtrekkend regenfront een N tot NO-stroming op gang in Noordrijn-Westfalen waardoor een grote hoeveelheid Kraanvogels vanuit de wijde omgeving van Diepholz op de wieken is gegaan. Zij zijn eerst oostwaarts omheen de storing gevlogen waardoor hun ZW-koers uiteindelijk meer ten oosten van België kwam te liggen (meer richting Keulen en Bonn) waardoor de eerste groepen pas laat werden opgemerkt en doorgegeven via het netwerk. In Lommersweiler (uiterste oosten van België) werden toch nog op 2 uur tijd 15000 Kraanvogels geteld. De grootte van de golf schat ik op minstens 20 tot 25000 Kranen. Hoeveel Kraanvogels er uiteindelijk vertrokken zijn zal moeten blijken uit de tellingen van het voorbije weekend en de recente info van de komende dagen. Vermoedelijk zitten er in de omgeving van Diepholz nog zo’n 40 tot 60000 Kranen klaar om (minstens) onze Oostgrens te overvliegen. De komende periode ziet er vanuit de weersvoorspellingen bekeken niet echt gunstig uit voor nieuwe vertrekkers. Maar zoals vandaag gebleken is, kan het vlug keren.

Belangrijkste locaties langs de trekroute.Belangrijkste locaties langs de trekroute.

Doortrek door Frankrijk afgelopen weekend (bron: LPO).Doortrek door Frankrijk afgelopen weekend (bron: LPO).

Sfeerbeeld uit Spanje (bron: Jose A. Roman Alvarez).Sfeerbeeld uit Spanje (bron: Jose A. Roman Alvarez).

Tussentijdse update 19 oktober 2018 – 12u
Op dit moment melding van vertrek van duizenden Kraanvogels in de buurt van Diepholz. Hoeveel duizenden is voorlopig niet duidelijk. Daarvoor zal ik moeten wachten tot ze passeren in Osnabrück en Münster. Ik hou jullie op de hoogte. Eventuele updates zullen in de loop van de dag op deze pagina verschijnen.

Update 17 oktober 2018
Vandaag zijn in Duitsland de telresultaten van het afgelopen weekend vrijgegeven. In Rhin-Havelluch vertoefden gisteren 75760 Kraanvogels (kunnen bij ons niet passeren), in Diepholz 40089. Het aantal dat nog steeds in Rügen vertoeft is voorlopig officieel 63000, maar uit goede bron kon ik vernemen dat er na het weekend veel vogels vertrokken zijn richting het westen, richting Diepholz en dit ondanks de tegenwind. Op dit moment zouden er in noord- en midden-Niedersachsen (zie https://goo.gl/maps/J8LiiFxzV1o) 77000 kranen aanwezig zijn, vogels die bij ons kunnen passeren. Daar zijn dus de resterende vogels in Rügen nog niet bijgerekend. Alles bij elkaar dus weer een pak Kraanvogels die zich opmaken om richting zuiden te trekken.
Sinds een paar dagen vertrekken er In Rhin-Havelluch dagelijks een paar duizend vogels richting Lac du Der waar de aantallen stilaan beginnen op te lopen. Vanmorgen zouden er 20 tot 25 000 aanwezig geweest zijn (bron: LPO). Dit aantal zal morgen een pak hoger liggen want in de loop van de namiddag is de eerste massamigratie vanuit Rhin-Havelluch over Hessen richting Lac du Der getrokken. Het zou over minstens 40000 vogels gaan die daar vanavond en vannacht zullen arriveren.
En nu misschien het belangrijkste nieuws … morgen zijn de condities in Niedersachsen echt wel optimaal. Open weer en een N tot NO wind (3Bft) zijn ideale trekcondities voor de Kranen. Neem daar nog eens bij dat er in Diepholz en omgeving maar weinig echt veilige slaapplaatsen zijn door de droogte en bovenop het beperkte voedselaanbod dan zou morgen en/of overmorgen de massamigratie van Kraanvogels die bij ons passeren echt wel eens kunnen losbarsten ondanks de vroege datum (normaal begin november) en de nog hoge temperaturen.
Als er morgen beweging komt, verneem je dit vanop de eerste rij op de FB-pagina en website van de Natuurstudiegroep Dijleland.

Update 14 oktober 2018
Ondertussen zijn we een weekje verder en zijn er op de lijn Rhin-Havelluch – Hessen – Lac du Der dagelijks enkele duizenden Kraanvogels gepasseerd. Vanochtend werden er op de Der 15960 Kranen geteld. Ook meer naar het zuiden worden stilaan grotere aantallen waargenomen.
De laatst vrijgegeven tellingen van vorig weekend (7/10) gaven aan dat er in Diepholz 25133, in Rhin-Havelluch 42000 en in Rügen 63050 Kranen zaten. Op de tellingen van dit weekend zal het nog even wachten worden.
Het aantal dat zich in Rügen ophoudt is blijkbaar een nieuw record en dat aantal zal vermoedelijk de voorbije week nog gestegen zijn. Goed nieuws voor ons want het grootste gedeelte van die vogels vliegt uiteindelijk langs Diepholz en passeren bij ons op weg naar het zuiden.
Zoals in de vorige update al aangegeven zal de droogte van de voorbije zomer een belangrijke rol (kunnen) gaan spelen in het migratieverloop. In Diepholz staan heel wat vennen die klassiek door de Kranen als (veilige) overnachtingsplaats gebruikt worden droog. Bovendien bestaat het vermoeden dat om dezelfde reden het voedselaanbod niet echt groot zal zijn. Van zodra de uittocht vanuit Rügen begint zal blijken hoe die vele tienduizenden Kraanvogels bij het toekomen in Diepholz hierop gaan reageren. Gaan ze op zoek naar andere locaties? Wijken ze daardoor (sterk) af van hun vluchtroute of vliegen ze misschien onmiddellijk massaal door richting Lac du Der? Dit laatste zou in ieder geval voor een spectaculaire doortocht kunnen zorgen. Ik ben benieuwd.
De eerste opportuniteit doet zich nu donderdag en vrijdag voor. De wind draait bij ons naar het NO en dat is ook de windrichting in NW- en N-Duitsland.
Zodra er belangrijke bewegingen optreden kan je die volgen via onze Facebookpagina en deze website.

Update 8 oktober 2018
Hoe zou het nog met die Kraanvogels zijn?

De eerste berichten laten uitschijnen dat het een tegenvallend broedseizoen in Nederland en Noorwegen was, hopelijk wordt dit niet bevestigd in andere regio’s. De uittocht vanuit de Scandinavische landen, de Baltische staten en Rusland is ondertussen al goed gevorderd. De verzamelplaatsen in Noord-Duitsland en Polen beginnen vol te lopen. In Diepholz vertoefden vorige week 14000 Kranen (tellingen van het voorbije weekend zijn nog niet vrijgegeven maar vermoedelijk zijn het er ondertussen heel wat meer), in Rügen 48000 en in Rhin-Havelluch 60000.
Het mooie weer van de voorbije dagen en de strakke NO-stroming op zondag heeft ook de eerste grotere groepen Kraanvogels over België laten trekken. In totaal zijn er al een paar duizend verder richting het zuiden getrokken en werden de eerste groepen gespot in Zuid-Frankrijk en Spanje. Op Lac du Der zaten vandaag zo’n 860 Kraanvogels.

Wie zich nog vorig najaar herinnert, weet dat heel wat Kraanvogels (kleine 40000, een record) door omstandigheden overwinterd hebben in Diepholz. Het overaanbod aan voedsel (late maïsoogst), de steeds aanwezige W-stroming met een reeks najaarsstormen en de zachte temperaturen, maakten dat we uitzonderlijk weinig Kranen over de Lage Landen zagen trekken. Dit zal vermoedelijk deze winter niet het geval zijn. Ook in Duitsland was het de voorbije zomer zeer droog waardoor heel wat slaapplaatsen in Diepholz droog (nog steeds) zijn komen te staan. Om dezelfde reden wordt de maïsoogst sneller gepland en zal er een veel kleiner voedselaanbod zijn waardoor de vogels sneller door zullen trekken richting zuiden.

Ziezo … de kop is eraf. We zijn eraan begonnen. Van zodra er extra gegevens bekend zijn of belangrijke verplaatsingen (gaan) plaatsgrijpen, volgt een volgend berichtje.

Voorjaarstrek 2018

Update zondag 11 maart 2018

Zoals aangegeven zijn er de voorbije week nog regelmatig groepen Kraanvogels gepasseerd, maar steeds in kleinere aantallen.
Voorbije donderdag zijn er vanuit Spanje nog meer dan 5000 Kranen de Pyreneeën overgestoken en deze vogels hebben op zondag (dankzij het goede weer en de voordelige Z-wind) gezorgd voor een paar duizend vogels waargenomen over gans België. Ook in onze eigen Dijlevallei weer 4 groepen (14-2-12-55).
Over de ganse migratie-as van Zuid-Spanje tot in Noord-Frankrijk zijn nog slechts een paar duizend Kraanvogels onderweg richting noorden. Deze vogels zullen de volgende dagen/weken in kleine aantallen en verspreid verder doorkomen. Dit betekent dat de voorjaarstrek voor de Kraanvogels erop zit.

Dit was dan ook de laatste update van dit voorjaar. Hopelijk hebben jullie er iets aan gehad.
Vanaf ergens midden oktober kan je nieuwe updates verwachten voor de najaarstrek van de Kranen.

Laat de rest van de voorjaarstrek nu maar in alle hevigheid losbarsten.

Update maandag 5 maart 2018 – dagoverzicht
Opnieuw een massa Kraanvogels over de Lage Landen. In Bütgenbach alleen werden in de namiddag 23324 Kraanvogels geteld. Bij de start leek het erop dat het verhaal van vandaag enkel geschreven zou worden in het oosten van ons land, maar niets was minder waar. In de latere namiddag kwam er een golfje voorbij in het oosten van Vlaams-Brabant richting Antwerpen en Limburg. In het oosten van onze Dijlevallei passeerden zo’n 940 Kranen (37-14-250-38-104-320-155-30) tussen 17:30u en 18:30u. Ook in Nederland, Duitsland (Hessen – 6500 vogels) en het Groothertogdom Luxemburg (Sauel – 13200) werden grote aantallen waargenomen.
Na de grote massa (schatting 70.000) van zondag en tweede golf van vandaag (schatting 30.000) lijken er nog maar weinig Kraanvogels in Frankrijk te kunnen zitten. Toch blijken nog vele duizenden onderweg in midden Frankrijk en in de buurt van de Der. Als deze vogels vannacht blijven doorvliegen (met het naderende slechte weer vanuit ZW-Frankrijk) dan zullen er nadien niet veel meer passeren. Zoniet dan kunnen afhankelijk van het weer de komende week nog regelmatig mooie aantallen ons landje overvliegen. Maar één ding is zeker … de echt grote massa is weg.
Zoals al eerder aangegeven is het ook in Spanje over en uit. Vandaag zijn nog eens 2000 Kranen vertrokken uit La Sotonera.

Update maandag 5 maart 2018 – 14u
Aantallen lijken stuk hoger te zijn. Eerder 40000 en meer. Kunnen dus spreken van een tweede migratiegolf. Ook in het binnenland (Tienen, Leuven) worden (kleinere) groepen waargenomen.

Update maandag 5 maart 2018 – 12u
Opnieuw duizenden kraanvogels onderweg, de laatste (grote) golf over ons land. Voorlopig vooral waarnemingen in het zuiden en oosten van het land.

Update zondag 4 maart 2018 – dagoverzicht
Vanochtend (zondag) kwam het bericht binnen dat er maar liefst 89300 kraanvogels geteld waren bij de wekelijkse zondagtelling in de onmiddellijke omgeving van Lac du Der. De inschatting van de voorbije dagen dat er meer dan 100000 Kraanvogels in het centrum en het noorden van Frankrijk vertoefden was dus correct. Dit aantal was een nieuw record voor aanwezige Kranen tijdens de voorjaarstrek op de Der.
Vanaf ’s morgens vroeg was het duidelijk dat dit een topdag ging worden. Al snel werden er grote groepen gemeld in het oosten en zat het weer deze keer wel mee. Deze eerste Kranen waren de >10000 vogels die vorige vrijdag vertrokken zijn op de Der maar door het sneeuwfront later op vrijdag en het mistgordijn gisteren in het ZO niet door kunnen gaan zijn. Overal ten oosten van Brussel zorgden vele en grote groepen Kraanvogels voor een waar spektakel. Op waarnemingen.be werden maar liefst 963 ingevingen gedaan met een totaal van 355.798 vogels met veel dubbeltellingen natuurlijk. Tussen 11:35u en 17:35u werden op de Botrange 36.582 Kranen geteld. Ook in Nederland was het goed prijs met 1486 ingevingen en een totaal van 615.008 vogels (ook hier uiteraard veel dubbeltellingen). In het oosten op de Kruisberg werden 41.732 Kranen genoteerd. Het verloop van deze massamigratie vandaag kan je bekijken via volgende heatmap (bekijk via deze link). Ook in onze Dijlevallei passeerden een aantal mooie groepen (1-33-70-25-51-60-24-2-60).

Voorlopig zijn er nog geen extra gegevens bekend over de Der. Hoeveel zijn er effectief vertrokken, hoeveel zijn er vandaag weer toegekomen? Naar schatting zitten er momenteel nog tussen de 20000 en 30000 Kranen in de omgeving van Lac du Der die vermoedelijk morgen hun reis naar het noorden gaan verderzetten. Morgen volgt voor dit voorjaar nog een laatste dag met grotere aantallen Kraanvogels.
Meer naar het zuiden beginnen de aantallen sterk af te nemen. In Spanje was er vandaag totaal geen migratie. In Gallocanta vertoeven nog een 5000 Kranen en in Sotonera 2800. De boodschap van de coördinator in Spanje was duidelijk … hier zijn er nog maar zeer weinig.

Na een onvervalste recorddag vandaag is het toch uitkijken naar een nieuw topdagje morgen.

Via de website en de FB van NSGD, word je ook dan weer op de hoogte gehouden.

Update zondag 4 maart 2018 – 14u30
Massale trek momenteel over het oosten van België! Duizenden, mogelijks tienduizenden, ook meer naar centrum toe.

Update zondag 4 maart 2018 – 13u
Grote aantallen Kraanvogels zijn momenteel over het oosten en zuidoosten van België aan het vliegen.

Update zondag 4 maart 2018 – 11u
Onze schattingen van gisterenavond zijn te voorzichtig geweest: op dit moment zitten er … jawel 90.000 Kraanvogels op lac du Der. Nieuw record.

Update zaterdag 3 maart 2018 – dagoverzicht

Laten we vandaag (zaterdag) beginnen met de situatie in Spanje. Vanmorgen zijn er een 600 Kraanvogels uit Sotonera en een 6000 vanuit Gallocanta vertrokken richting noorden.

In Frankrijk werd vandaag omschreven als “une très grande journée de migration”. Van de Limousin tot aan de Der … Kraanvogels en nog eens Kraanvogels. Tussen 14:00u en 18:00u enorme aantallen opschuivend naar het noorden, ook een stuk ten W van lac du Der. Vanaf 16:00u zijn er grote groepen Kraanvogels beginnen toe te komen op de Der. Belangrijk voor ons: met een tussenstop dus. Zoals het er nu naar uitziet zal er vannacht niet veel passeren. In totaal moeten er vanuit het ZW zo’n 30000 vogels zijn toegekomen in de wijde omgeving (effectief aan de grond gegaan).
Vandaag was er in de Lage Landen een mooie doortocht (zie ook deze heatmap met een overzicht van de waarnemingen doorheen de dag), opvallend meer naar het centrum en het westen. Ook in onze eigen Dijlevallei passeerden een aantal mooie groepen (1-9-50-80-180-150-90-39). Meerdere verklaringen? Een wind die eerder uit het O kwam dan het ZO, een omheentrekkende beweging rond de lage bewolking en mist in de Ardennen, maar ik denk vooral dat dit eerder een gevolg is van de nadelige wind van de voorbije week. Door de sterke wind van de voorbije periode zijn veel Kranen een stuk westelijker terecht gekomen en over een groter gebied verspreid geraakt. Het goede weer een stuk ten W van Lac du Der heeft deze vogels in beweging gebracht.

Dit maakt dat er in het midden en noorden van Frankrijk op dit moment een enorme massa Kraanvogels klaarzit voor de Lage Landen. Zoals iemand van LPO het daarstraks verwoordde “Le meilleur est sans doute encore à venir pour la Belgique …”. Een optelsom (gekende en geschatte aantallen samen) maakt dat er alleen in de buurt van lac du Der minstens 60000 vogels aanwezig zijn. Vanaf de regio van de Cher tot het noorden vertoeven zo’n 80000 tot 100000 Kranen en die moeten nog allemaal passeren. Wanneer? Het merendeel zo goed als zeker zondag en maandag.
De enige onzekere factor blijft het weer dat om de vijf voet wijzigt. Zondag zal een gelijkaardige dag worden als vandaag. In de ochtend in het noorden goede vertrekomstandigheden en een opkomend front vanaf het Z en W. Opnieuw zullen de Ardennen met mist en lage bewolking te maken hebben. Dit kan opnieuw in de kaart spelen van het binnenland. Op maandag zijn de omstandigheden nog gunstiger met een Z-wind van 3 Bft, brede opklaringen en zacht weer. Ook dan blijft de kans op mist in de Ardennen reeël. Het wispelturige weer maakt het moeilijk te voorspellen wanneer en waar ze zullen doorkomen. Maar van het spektakel dat er zit aan te komen hebben we vandaag nog maar een voorproefje gehad.

Nieuwe ontwikkelingen morgen zijn te volgen op Facebook en de website van NSGD.

Update zaterdag 3 maart 2018 – 21u
Bericht LPO Der: massale aankomst van Kraanvogels op Der. Constante stroom. Meer gegevens volgen.

Update zaterdag 3 maart 2018 – 17u
Meerdere duizenden Kraanvogels zijn vanuit het zuiden aan het toegekomen op de Lac du Der.

Update zaterdag 3 maart 2018 – 15u30
In het binnenland van België komt er meer beweging op gang! Verspreid over het land worden meerdere groepen gemeld.

Update zaterdag 3 maart 2018 – 13u
Migratie lijkt zich niet door te zetten. Geen melding van nieuwe vertrekkers uit Der. Grootste deel ZO van Ardennen en NO-Frankrijk in de mist. Geen melding van groepen in Z tot ZO België. Het weer speelt weer parten, en het lijkt daardoor vandaag niet dé dag te worden. Van zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, volgt hier een update.

Update zaterdag 3 maart 2018 – 9u30
Melding van vertrekkende groepen op dit moment op Lac du Der. Nog geen aantallen gekend. De eerste groepen komen ook al door in de Oostkantons (auditief, want mist).

Update zaterdag 3 maart 2018 – 8u30
Voorlopig geen vertrekkende Kraanvogels in Frankrijk, maar het weer is er nog niet ok (wat regen). Vanaf 10u zouden de omstandigheden er beteren: zon (tot 13u), 5°C en Z-wind (15 km/h). Is ook en tijdstip waarop ze daar vaak vertrekken en bovendien goede omstandigheden …
We houden jullie op de hoogte!

Update vrijdagavond 2 maart 2018
Zoals verwacht zijn vandaag op de ganse migratielijn van het zuiden tot het noorden de kraanvogels opnieuw actief geworden. Door de opklaringen, de hogere temperaturen en een matige rugwind zijn vele duizenden richting noorden getrokken. Vooral in de departementen Yonne, Nièvre en Cher waren er heel veel en grote vluchten vanaf de middag tot laat in de namiddag. Vanaf 14:00u begonnen de eerste groepen door te komen op lac du Der. Een 10000 zijn doorgevlogen zonder stoppen richting noorden, waar ze meer noordelijk op het sneeuwfront gebotst zijn en opnieuw aan de grond gegaan zijn. Het grootste deel van de migrerende Kranen is uiteindelijk ingevallen bij Lac du Der. Vanavond kwam de melding van LPO dat de slaapplaatsen aan Lac du Der overvol zaten. Aangezien dat het meer nu volledig vol staat betekent dit dat heel wat vogels niet bij het meer kunnen overnachten maar dat doen in de wijde omgeving, wat het inschatten van het aantal moeilijk maakt. Rekening houdend met de reeds aanwezige vogels, de vertrekkers vandaag en de toekomende Kranen vanuit het zuiden, zitten er naar schatting een 25000 tot 30000 Kraanvogels klaar om naar het noorden te vertrekken. Bovendien moeten de 10000 vogels die de Der overvlogen hebben ook nog bij ons passeren. In totaal zitten minstens 35000 Kranen (waarschijnlijk ligt het aantal nog stuk hoger) klaar om de Lage Landen te doorkruisen.
De hamvraag … wordt het morgen een topdag? Alles lijkt er op … maar het weer werkt niet echt mee.. De weersvoorspelling is gewijzigd en voor morgen niet echt ideaal. Bij zonsopgang wordt wat regen voorspeld en dat kan hun vertrek tegenhouden. Vanaf de middag verschijnen er daar dan wel opklaringen. Vooral het weer is (weeral) de onzekere factor. Puur naar het weer kijkende is maandag de beste dag (als de voorspelling weer niet verandert), maar ik denk niet dat ze zolang zullen wachten.
Morgen vanaf zonsopgang krijg ik directe info vanaf Lac du Der en kan je het opvolgen via bijkomende updates op de website en de Facebookpagina van NSGD.

Tussentijdse update vrijdag 2 maart 2018 – 16u
BREAKING NEWS … massaal vertrek over ganse migratie-as … duizenden en duizenden zijn er aan begonnen. De eersten vluchten over Lac du Der worden gesignaleerd.

Door de voorspelde opklaringen van vanavond en vannacht kan de migratiegolf doorgaan. Maar voorlopig botsen ze in het noorden op een wegtrekkende sneeuwzone … benieuwd hoe ze daar zullen op reageren. Een belangrijke inschatting voor de (mogelijke) topdag van morgen. Later meer.

Tussentijdse update vrijdag 2 maart 2018 – 13u
In het noorden ondanks de slechte weersomstandigheden toch beweging door de zachtere temperaturen en rugwind. Lijkt er dus op te wijzen dat de drang groot is. In het noorden van de Dordogne (tss. Bordeaux en Limoges) worden heel wat vertrekkende groepen gemeld.

Update donderdag 1 maart 2018
Vannacht en vanmorgen zijn de grote groepen pleisterende Kraanvogels in het ZW en W van Frankrijk opgeschrikt door hevige sneeuwval (5-10 cm).
In de loop van de dag is daar veel zachtere lucht binnen gekomen en samen met wat opklaringen zijn de temperaturen al snel opgelopen richting 10-15°C. Vandaar dat zoals voorspeld in de loop van de namiddag duizenden Kranen vanuit de Charente en Vienne hun tocht naar het noorden hernomen hebben. Met een stevige ZO-wind (4-6 Bft) zijn deze vogels toch wel meer naar het W geduwd. Benieuwd of ze dit de volgende dagen gaan corrigeren.
In het noorden was het weerom heel rustig op een paar kleine dappere groepjes na die de 5-6 Bft O-wind wisten te trotseren.
Vannacht en morgenvroeg trekt er een actieve storing over Frankrijk. In de loop van de dag trekt de storing verder weg uit Frankrijk en komen er brede opklaringen vanuit het ZW opzetten, samen met veel zachtere lucht en vooral een 4Bft Z tot ZW-wind.. In principe het signaal voor de Kranen om te vertrekken. Hopelijk beginnen ze er al niet aan vrijdagnamiddag of avond want dan zou de massamigratie wel eens ’s nachts kunnen plaatsgrijpen. Zaterdag en zondag zullen de omstandigheden aan de voorzijde van een naderend front dus ideaal zijn (als de weersvoorspellingen kloppen) en in principe mogen we ons dus aan een spektakel verwachten. Afwachten waar ze juist gaan passeren, maar het zou me niet verbazen dat door de invloed van de wind van de voorbije dagen, de Kranen zeer verspreid zitten en in een zeer breed front doorkomen. Goed nieuws voor het binnenland vermoedelijk.

In Spanje is de migratie gestopt door het slechte weer. In Sotonera zaten vanmorgen nog 350 vogels, in Gallocanta 10994.

Zeer benieuwd wat het zal geven de volgende dagen, maar zeker is … het zal losbarsten. De volgende dagen wordt er op de website en de Facebookpagina van NSGD kort op de bal gespeeld en krijg je op regelmatige basis korte updates gedurende de dag.

Update woensdag 28 februari 2018
Vandaag was het over de ganse migratielijn heel rustig. In het zuiden is er vandaag zelfs 5 tot 10 cm sneeuw gevallen. Overal in Frankrijk komen grote pleisterende groepen voor. In het noorden van Spanje en boven de Pyreneeën zat alles potdicht en was er geen nieuwe aanvoer.
Morgen begint het vanaf het ZW in Frankrijk op te klaren, stijgen de temperaturen tot 10-15°C in het midden van Frankrijk en draait de wind er al naar ZO. Bijgevolg komt morgen de massa Kranen daar zeker in beweging richting het noorden, wat de aantallen in het centrale deel en in de omgeving van de Der nog sterk zullen doen oplopen. Zoals aangegeven heeft zaterdag (en zondag) nog steeds de beste papieren voor een massale doortocht van Kraanvogels. Maar … er zijn zeker nog een aantal alsjes en indientjes voor een topperiode dit weekend. Er zijn zowel donderdag- als vrijdagavond/nacht bredere opklaringen voorspeld over het midden en noorden van Frankrijk, bij hogere temperaturen en een minder nadelige wind. Hierdoor zou het kunnen dat de toekomende vogels geen stop meer maken, doorvliegen en die overvliegende vogels kunnen de aanwezige vogels in de omgeving van de Der aanzetten om ook te vertrekken. In dat geval zou de doortocht vooral ’s nachts kunnen verlopen. Wat zeker is … als er zaterdagochtend nog geen passage is geweest, zal vanaf dan een ongeziene migratiegolf op gang komen waarbij zeker records zullen sneuvelen.

Update dinsdag 27 februari 2018
Vanmorgen was er melding van duizenden vertrekkers vanuit Lac du Der. Maar opnieuw ging het vooral over verplaatsingen in de ruime omgeving van het meer. Groepen vogels op zoek naar voedsel. De wind en de koude waren over gans Frankrijk weer de spelbrekers. Enkel in het zuiden zijn er in de namiddag opnieuw duizenden Kraanvogels aan hun tocht naar het noorden begonnen. Maar echt ver zijn ze door de strakke tegenwind niet gekomen.
Dit maakt nog eens duidelijk dat er over de ganse migratielijn van in het zuiden tot het noorden van Frankrijk vermoedelijk meer dan 100000 Kraanvogels ongeduldig zitten te wachten op betere omstandigheden. Eén van de volgende dagen moet dit een ongeziene migratiegolf teweeg brengen. Wanneer blijft de vraag, maar met de nieuwe weervoorspellingen in gedachte zou zaterdag (het weekend) wel eens de beste papieren kunnen hebben. Het is gebleken dat op dit moment sterke tegenwind en de koude temperaturen de belemmerende factoren zijn. De sneeuw, regen, strakke tegenwind en koude temperaturen van de volgende drie dagen maakt van zaterdag met de voorspelde zachtere temperaturen, matige rugwind (Z tot ZO) en het halfbewolkte weer de beste kanshebber om het startschot te geven van een aantal dagen van massale migratie. Als dit nu net in het weekend valt dan gaan we niemand horen klagen natuurlijk.
Zondag is vanuit Spanje nog een grote massa van 20000 vogels vertrokken en dus is daar de situatie stilaan duidelijk. Nog maar weinig Kraanvogels vertoeven in Gallocanta en Sotonera. Vanmorgen nog een 4400 in Sotonera en een 8000 in Gallocanta met op beide plaatsen heel veel jongere vogels. Ten opzichte van gisteren zijn er dat al 13000 minder. Door de strakke N-wind in Zuid-Frankrijk zijn vermoedelijk vandaag nog een heel deel van deze vogels teruggekeerd. Het blijkt namelijk dat jongere vogels die nog niet gekoppeld zijn, zelfs meerdere keren per week de Pyreneeën oversteken heen en weer tussen Frankrijk en Spanje.
Bij ons is het dus opnieuw afwachten, maar dat er iets groots staat te gebeuren lijkt duidelijk. Ik hou jullie op de hoogte.

Update maandag 26 februari 2018
De onverwachte weersomstandigheden hebben vandaag roet in het eten gegooid.
Vanmorgen zijn meer dan 25000 Kraanvogels vertrokken vanop Lac du Der en omgeving. Deze vogels zijn daar laat zondagavond toegekomen. De voorhoede van de massieve migratiegolf boven Frankrijk van de voorbije dagen. Door de sneeuwval, het lage wolkendek en de stevige NO-wind zijn de meeste vogels in de wijde omgeving terug aan de grond gegaan.
Vandaag zijn er in het zuiden weer meerdere duizenden vanuit Spanje toegekomen en zijn de vele tienduizenden van zondag nog niet echt veel opgeschoven. De Charente, Aquitaine, Limousin en Dordogne zijn bezaaid met grote groepen Kraanvogels die wachten op betere omstandigheden. Bij elke vertrekpoging vandaag werden ze weggeblazen door een krachtige N tot NO-wind. Zoals een waarnemer het omschreef … nog nooit zoiets meegemaakt in het voorjaar hier in het zuiden. Vanaf het zuiden tot aan Lac du Der is het dus één langgerekte wachtzone voor de Kranen met in totaal naar schatting tussen de 60000 tot 100000 vogels. De cruciale vraag is uiteraard … wanneer komt dit allemaal in beweging? De weersomstandigeheden zijn van die aard dat de Kranen kunnen kiezen tussen open weer, ijskoud en krachtige tegenwind op dinsdag en woensdag of bewolkt, regenachtig en warmer weer met matige rugwind vanaf vrijdag en zaterdag. De drang is er in ieder geval want er worden over heel de migratielijn verwoede pogingen ondernomen maar zonder voortgang.
In Spanje is de toestand momenteel onzeker, dus vandaaruit geen nieuwe gegevens. Het voorbije weekend zaten daar nog minimaal 70000 vogels.

Als er beweging komt, zal er via de website van NSGD en de Facebookpagina onmiddellijk gecommuniceerd worden.

Tot de volgende update …

Gert Vandezande

Update zaterdag 24 februari 2018
De voorbije dagen is het zoals verwacht losgebarsten in Spanje. Het was drummen op weg naar Gallocanta en Sotonera.
Eergisteren werden er ’s avonds 54000 Kraanvogels geteld in Gallocanta. Gisteren ’s ochtends zijn er daar 35000 vertrokken richting noorden en zijn er laat gisterennamiddag opnieuw 30000 toegekomen. Vannacht hebben er 14000 overnacht in La Sotonera en vanmorgen zijn er daar ongeveer 12000 van vertrokken. Ook vanmorgen zijn er nog eens 25000 tot 30000 vanaf Gallocanta vertrokken richting Pyreneeën.
De voorbije dagen zijn er ook tienduizenden toegekomen in Zuid-Frankrijk (in Fillang op een paar uur tijd meer dan 20000). Door het goede weer en ondanks de strakke tegenwind uit het NO blijven de Kranen doorgaan. Tienduizenden en tienduizenden zijn vanuit het zuiden onderweg, vanaf de Pyreneeën tot en met de Cher en Nièvre. Een massieve migratiegolf komt eraan. Momenteel komt de voorpost toe in het zuiden van de Champagnestreek. Het zal afwachten worden of ze een tussenstop maken op Lac du Der. Als ze niet opgehouden worden door de strakke NO tot O-wind zullen (en dat lijkt hen misschien tegen alle verwachtingen in niet echt tegen te houden) ze de volgende dagen massaal doorkomen. Hopelijk vooral overdag en niet ’s nachts. Die wind uit NO tot O kan er voor zorgen dat er ook in het binnenland een spectaculaire doortocht kan gebeuren. Uitkijken dus. Ik hou jullie op de hoogte…

Update maandag 19 februari 2018
Het voorbije weekend waren er boven midden en noord Frankrijk grote bewegingen van Kraanvogels. Zaterdag in de loop van de dag zijn vele duizenden de Pyreneeën overgestoken en samen met vogels uit ZW-Frankrijk met een gunstige Z-wind opgestoomd richting noorden waarvan het merendeel ’s avonds laat in het N van de Limousin, Cher en Nièvre aan de grond gegaan is. Door de lage bewolking en mist op zondagmorgen zijn deze vogels pas terug vertrokken in de namiddag. De voorhoede hiervan heeft dan ook gisteren in de latere namiddag heel wat waarnemingen opgeleverd in het zuid-oosten en oosten van ons land. De grote massa bereikte pas bij valavond lac du Der. Door een naderend front zijn toch heel wat Kranen gewoon doorgevlogen en zijn ons landje ’s nachts gepasseerd. Zondagmorgen zaten er nog maar 1881 Kranen in de buurt van de Der. Vanmorgen waren er dat zo’n 7000 en die zijn allen vertrokken richting N maar door het slechte weer is het helemaal niet zeker dat ze zijn doorgegaan. De weinige waarnemingen bij ons en in Duitsland laten vermoeden van niet.
Ondertussen zijn er ook grote bewegingen in Spanje aan de gang. Vanmorgen zijn 20000 Kraanvogels vertrokken vanuit Gallocanta en meer dan 5000 vogels vanuit La Sotonera. Door het slechte weer boven de Pyreneeën (sneeuw en wind) en de regen in ZW-Frankrijk zijn alle vogels terug aan de grond gegaan aan de voet van de Pyreneeën of in de buurt van La Sotonera. Meer dan 25000 “Grullas” zitten klaar om de oversteek te maken en dat aantal zal de komende dagen nog sterk oplopen. Vanaf woensdag worden de omstandigheden weer gunstig om de tocht naar het noorden te hervatten en zullen tienduizenden Kraanvogels de Pyreneeën overtrekken, waar ze ideaal open weer vinden, maar met een strakke NO-tegenwind (3-4 Bft) over heel de migratieroute. Als de drang groot is om door te gaan, zal hen dat enkel wat vertraging opleveren en kunnen we ze tegen het weekend bij ons verwachten. Ook bij ons zullen ze geconfronteerd worden met een strakke NO tot O-wind (3-4 Bft) wat het binnenland wel eens mooie aantallen zou kunnen opleveren. Als de weersvoorspellingen kloppen dan blijven de omstandigheden zeer gunstig tot minstens midden volgende week.

Update donderdag 15 februari 2018
Midden februari … de eerste tekenen van de nakende lente zijn er, zoals de Kraanvogeltrek die al duidelijk begonnen is.
Sinds een week zijn er op regelmatige basis bewegingen richting het noorden. In België hadden we vorige dinsdag reeds een klein golfje van meerdere duizenden Kranen. De regio Hessen in Duitsland werd vorige maandag overvlogen door 18000 vogels richting NO. Een groot deel van de in Frankrijk overwinterende vogels is dus mogelijk al gepasseerd.
In Frankrijk hebben vermoedelijk een 70000 vogels overwinterd, in Spanje en Portugal ongeveer 210000. Deze resultaten zijn niet echt betrouwbaar aangezien de tellingen vaak uiterst moeilijk verliepen. Door meteorologische omstandigheden (abnormale droogte, stormen, …) en veranderende landbouwactiviteiten in de overwinteringsgebieden zitten de Kranen veel verspreider dan normaal en vertoeven ze zelfs op plaatsen waar ze de voorbije 20 jaar nooit werden waargenomen. In vergelijking met vorige winter wijzen de recente tellingen op een populatiedaling met ongeveer 120000 vogels, een daling met meer dan 25%. Vermoedelijk liggen de overwinterende aantallen dus een stuk hoger.
In Spanje zijn ook de eerste bewegingen opgetekend. Gisteren zijn de eerste grote groepen toegekomen op Gallocanta, met ongeveer 9000 Kraanvogels waarvan er vandaag al 4000 vertrokken zijn richting Navarra.
Het wordt de volgende weken weer uitkijken.

Najaarstrek 2017 (en begin 2018)

Update maandag 8 januari 2018
Vanuit Diepholz en omgeving worden al sinds uurtje grote groepen Kraanvogels richting Z gemeld. Boven Münster zelfs een uitgesmeerde groep van zo’n 700 vogels. Het is daar zeer zonnig met sterke rugwind. Spijtig dat het bij ons potdicht zit. Oostkantons zitten in dichte bewolking, dus benieuwd of ze doorgaan of aan de grond gaan en of ze meer O of W doorkomen. Met de aanwezige O-stroming stilaan beginnen uitkijken in Vlaanderen. Heel wat meldingen in Nederland.

Update zondag 7 januari 2018
Vanmorgen leverde de telling in de omgeving van Lac du Der nog 13700 Kranen op.
Dit aantal zal zeer waarschijnlijk met meerdere duizenden verhoogd worden vanavond en waarschijnlijk nog morgen. Inderdaad de kleine winterprik en vooral het open en mooie weer samengaand met een strakke NO-wind (4-5 Bft) heeft een deel van de resterende Kraanvogels in het noorden toch in beweging gezet richting zuiden. Door de laaghangende bewolking boven de Oostkantons zijn de meeste vogels weerom ten oosten doorgetrokken. Toch leverde dit voor België het meeste aantal waarnemingen op voor dit najaar (tot hiertoe).. Inderdaad we moeten met zeer weinig tevreden zijn blijkbaar.
Morgen ziet het er niet slecht uit. Door het aanhoudende open weer, de koude en de strakke NO tot O-wind (4 Bft) in NW-Duitsland zullen morgen nog meerdere duizenden vermoedelijk het hazepad kiezen. Daarnaast was er ook melding dat vele groepen voor de lage bewolking toch aan de grond gegaan zijn en net ten N van België de nacht hebben doorgebracht.
Door de gunstige wind bij ons (O – 4 Bft) zouden er morgen dan ook Kraanvogels in Vlaanderen kunnen overtrekken. Uitkijken dus … !
Als er morgen opnieuw bewegingen zouden zijn, laat ik het zeker weten via Facebook NSGD en de WhatsAppgroepen Dijleland Bird Alert en Trektellers Vlaanderen.

Update zaterdag 30 december 2017
Eergisteren zijn de resultaten van de eerste simultaantelling in Spanje en Portugal bekend gemaakt. Er vertoeven momenteel iets meer dan 218.000 Kraanvogels op het Iberisch schiereiland.
Na wat opzoekwerk blijken er alles samen op de traditionele overwinteringsgebieden in Frankrijk ongeveer 42.560 Kranen te verblijven. In Duitsland is er echt geen lijn in te krijgen. In Diepholz zitten er voorlopig nog steeds een kleine 37000 vogels, maar over de rest van Duitsland is er maar weinig bekend. Enerzijds omdat er daar vanaf midden december geen gecoördineerde tellingen meer gebeuren en anderzijds omdat het er daar dit najaar zeer chaotisch aan toe gegaan is. Grote groepen Kraanvogels zijn door verschillende najaarsstormen, uitgedroogde klassieke rustplaatsen en een overaanbod aan voedsel (late maïsoogst) in het noorden op totaal andere locaties terecht gekomen waardoor de tellingen van de voorbije maanden vermoedelijk zwaar onderschat zijn. Hoeveel Kraanvogels er in Duitsland nog aanwezig zijn, is door die verspreiding heel moeilijk in te schatten maar vermoedelijk een 50.000-tal, wat een absoluut record is rond deze periode.
Dit betekent dat in W- en Z-Europa samen ongeveer 300.000 tot 320.000 Kranen overwinteren. Dit blijkt ongeveer 80.000 tot 100.000 vogels minder te zijn dan vorige winter. Een aantal dat niet gecompenseerd wordt door een toename van Kranen op de oostelijke migratieroute richting Israël en Soedan. Een enorme massa Kraanvogels die zomaar niet kan verdwijnen. Aangezien er geen weet is van hoge sterftecijfers in de broedgebieden, is de enige directe verklaring dat de Kraanvogels door de gegeven omstandigheden andere trekroutes gebruikt hebben, op andere, minder gekende locaties (niet opgenomen in klassieke telgebieden) vertoeven. Zo blijken de aantallen die overwinteren in de Camargue sterk toegenomen (via nieuwe trekroute langs Z-Duitsland en de Alpen), terwijl er daar geen tellingen worden uitgevoerd (toch niet officieel door LPO). Ook in Spanje komt de melding dat de Kranen zeer verspreid zitten. Door de extreme droogte daar worden heel wat klassieke locaties niet meer bezocht en worden grote groepen waargenomen op plaatsen waar de voorbije tientallen jaren nooit één Kraanvogel gespot werd.
De volgende tellingen zullen hopelijk meer duidelijkheid brengen. Wordt vervolgd … in 2018. Langs deze weg iedereen de beste wensen voor een gezond en (trek)vogelrijk 2018.

Update zaterdag 16 december 2017
Midden december en nog steeds meer dan 37000 Kraanvogels ter plaatse in de omgeving van Diepholz.
Over de ganse as ligt al een kleine 14 dagen alle activiteit volledig stil vooral door het slechte weer.
Morgen is het de eerste keer sinds lang met heel wat zon en zouden de Kranen in Diepholz wel eens kunnen vertrekken. Al is de wind niet echt ideaal (2-3 Bft W), we zullen zien hoe wanhopig ze zijn om richting zuiden te vertrekken. Door de W-wind zal er normaal enkel in de Oostkantons iets kunnen meegepikt worden van de migratiegolf en misschien zelfs dat ze nog een stuk oostelijker doorkomen en wij er zelfs niets van gaan merken in België.
Voorlopig zijn er nog geen gegevens bekend van de eerste simultaantelling in Spanje die gisteren plaatsgevonden heeft.

Update woensdag 6 december 2017
Veertien dagen verder en nog steeds geen noemenswaardige doortocht van Kraanvogels over de Lage Landen. Toch zijn er nog steeds 37465 Kranen aanwezig in de regio rond Diepholz. Vermoedelijk ligt dit aantal zelfs nog een stuk hoger aangezien de tellingen in mistige omstandigheden moesten gebeuren en dat er ook nog een stuk ten noorden grotere groepen gespot worden. Dit aantal in deze periode van het jaar is echt wel uitzonderlijk. In 2009 was er een gelijkaardig scenario waarbij in de regio nog zo’n 40000 vogels vertoefden en die zijn uiteindelijk rond half december richting zuiden getrokken. De condities moeten daarvoor wat meezitten. Zoals bij ons wordt het daar vanaf eind deze week weer een pak kouder met vriestemperaturen ’s nachts en net boven het nulpunt overdag. Dit kan de migratiegolf op gang brengen.
In afwachting van de eerste officiële telling in Spanje werd het aantal Kranen daar midden vorige week geschat op 200000. Dit aantal zal ondertussen nog aangegroeid zijn want vorige week door de koude inval is er boven Frankrijk een nieuwe migratiegolf op gang gekomen en is de meerderheid op lac du Der (36300 vogels op 26/11) doorgetrokken naar het zuiden. In het zuiden van Frankrijk zitten ook nog meerdere tienduizenden Kranen, alleen in Arjuzanx bijvoorbeeld werden er eergisteren 15292 geteld.
Eén van de volgende dagen/weken kan het dus ook bij ons eindelijk de eerste keer dit najaar gaan losbarsten.

Update woensdag 22 november 2017
Hoe zou het nog zijn met de 36000 Kraanvogels in Diepholz?
Ondertussen zijn we een week verder sinds de laatste update en is er al een hele week niets te melden. Totaal geen beweging, ook al is er in tussentijd minstens één perfect moment geweest waarop de Kranen het hazenpad hadden kunnen kiezen. Blijkbaar is er in de omgeving nog steeds meer dan voldoende voedsel te vinden en zijn de zachte temperaturen nu ook niet direct uitnodigend om verder door naar het zuiden te trekken. Op meerdere plaatsen in Duitsland zitten trouwens nog grotere groepen (van meer dan 10000), een opvallend gegeven dit najaar.
Pas midden volgende week zakken de temperaturen in N-Duitsland naar 5°C overdag en licht onder het vriespunt ’s nachts waarbij de zwakke ZO’er en het behoorlijke weer de Kraanvogels misschien toch zou kunnen aanzetten om te vertrekken.
In Spanje zouden er volgens de laatste schatting (19/11) ongeveer 170000 Kranen vertoeven. In de buurt van de Der werden er zondag 38300 geteld. Ook in het zuiden van Frankrijk zijn er momenteel meerdere tienduizenden, met bijvoorbeeld in Arjuzanx een totaal van 12390.

Update woensdag 15 november 2017
Het was de voorbije dagen wat verwarrend … die doorgekomen info rond de uittocht van Kraanvogels vanuit de omgeving van Diepholz. Maandag in de loop van de dag werd er plots een bericht vanuit Diepholz verspreid dat er een grote uittocht vanaf 10:00u begonnen was. Meerdere tienduizenden waren onderweg richting het zuiden, vooral ten oosten van de lijn Osnabrück-Keulen, niet zichtbaar dus vanuit ons Belgenland. Dit zou betekenen dat het over en uit was met de Kranen voor dit jaar zonder ook maar één deftige dag in België. Gisteren kwam er dan de melding dat er toch nog steeds 36000 Kraanvogels in de omgeving van Diepholz zitten. Na wat opzoekwerk blijkt dat er heel wat bewegingen gebeurd zijn: er was maandag inderdaad een grote uittocht maar heel veel vogels zijn in de buurt van Bielefeld door de toenemende bewolking teruggekeerd en zijn terug ingevallen in de omgeving van Diepholz. Uiteindelijk zijn er naar schatting zo’n 10 tot 15000 doorgevlogen en die groepen werden later in de namiddag opgepikt ten oosten van Bonn en Keulen. Daarnaast zijn er vanuit verschillende gebieden ten noorden van de regio grote aantallen toegekomen in Diepholz. Dit maakt dat er buiten alle verwachtingen toch nog 36000 vogels aanwezig zijn. Het feit dat er nog zoveel Kraanvogels noordelijker vertoefden was al opgevallen de voorbije weken maar zo’n grote aantallen zijn uitzonderlijk en onverwacht. De reden hiervan zou te maken hebben met het feit dat er daar opmerkelijk meer maïs geteeld is het voorbije jaar, maïs die dan ook nog recentelijk is afgedaan en bijgevolg voor veel extra voeding heeft gezorgd. De drang om naar het zuiden te vertrekken is dus niet echt al te groot omdat er nog meer dan voldoende voedsel te vinden valt. Aangezien die Kranen uit niet klassieke gebieden kwamen afgezakt, is het ook heel moeilijk in te schatten hoeveel er uiteindelijk zich nog in N-Duitsland ophouden.
Maandag, gisteren en vandaag zijn er over de lijn Hessen weer zo’n 35000 vogels gepasseerd. In Spanje zaten er dit weekend naar schatting 160000 Kraanvogels, na een migratieloze periode. Sinds gisteren is de stroom vanuit Lac du Der weer op gang gekomen en zijn er nog vele tienduizenden de Pyreneeën overgestoken.
De volgende dagen werkt het weer in Diepholz niet echt mee om een volgende stroom op gang te brengen.

Update zondag 12 november 2017
Al een aantal dagen zijn er weinig of geen bewegingen te noteren op het Kraanvogelfront.De slechte weersomstandigheden zijn daar de belangrijkste oorzaak van.
Vanmorgen werden er 30800 Kranen geteld op Lac du Der onder miserabele omstandigheden van veel wind, motregen en slechte zichbaarheid. Bepaalde zones konden zo niet geteld worden. Volgens de tellers is dit aantal dus zwaar onderteld.

Als we het weer van de komende dagen bekijken dan blijkt vooral morgen een zeer goede kanshebber te zijn voor de massale Kraanvogeluittocht vanuit Diepholz en omgeving. Voor het eerst sinds lang zal de zon daar vanaf ’s morgens volop schijnen en met een zwakke (2 Bft) WNW-wind moet dit voldoende zijn om die 50000 Kranen aan te zetten te vertrekken. De drang moet groot zijn na een 10-tal dagen van slechte omstandigheden en zo laat op het seizoen. Ik vermoed dat we er weinig gaan van merken in Vlaanderen maar zeker in het oosten kan dit weer spectaculaire taferelen opleveren.
Van zodra er beweging in zit, zorg ik voor de verdere info langs de mailinglist, website en Facebook van NSGD en de WhatsApp-groep trektellers Vlaanderen.

Update woensdag 8 november 2017
De vorige update liet uitschijnen dat er maandag en/of dinsdag een eerste golf Kranen (misschien zelfs de enige) over ons Belgenland zou kunnen trekken, maar daar is weinig of niets van in huis gekomen. Maandag zijn er zo’n 5000-6000 vanuit de regio Niedersachsen vertrokken en verwacht werd dat met de ideale weersomstandigheden de overige vogels op dinsdag dat voorbeeld zouden gaan volgen. Zoals vaak gooide het weer roet in het eten want van de voorspelde zon was dinsdagmorgen niets te merken. Heel de regio NW-midden Duitsland zat onder een dikke mistlaag die niet wou optrekken.
Vanmorgen zijn de telresultaten van Diepholz vrijgegeven en daar blijken nog 47694 Kraanvogels te vertoeven. Deze tellingen zijn dit weekend gebeurd en dus moeten de op maandag vertrokken vogels hiervan nog afgetrokken worden.
Opmerkelijk is ook dat er nog heel wat Kraanvogels zich een stuk ten noorden van Diepholz ophouden. Hier worden geen systematische tellingen gedaan maar worden regelmatig meerdere duizenden vogels verspreid waargenomen. Dit jaar echt wel zeer opvallend hoe verspreid de Kranen over heel Duitsland zitten.
Uiteindelijk zijn er nog minstens 42000 Kraanvogels in Diepholz zelf en zitten er in de voor ons interessante regio nog vermoedelijk zo’n 50000 vogels te wachten op de ideale omstandigheden om te vertrekken. Bij de eerste goede trekomstandigheden zal het dus zeker prijs zijn. Voorlopig nog geen indicaties. Pas volgende week dinsdag, woensdag ziet het er interessanter uit, als we tenminste deze voorspelling op langere termijn nu wel mogen geloven. Wordt vervolgd.
Intussen wordt het aantal Kraanvogels in Spanje geschat op 150000 en vandaag zijn er daar nog een pak bijgekomen vanuit Frankrijk.

Update zondag 5 november 2017
Gisteren en vandaag was het rustig op het Kraanvogelfront. De cijfers van vorige vrijdag voor de Marburg-regio zijn wel bijgesteld van 7000 naar 15000 vogels.
Vanmorgen bij de tweede telling op Lac du Der waren er 50000 Kraanvogels aanwezig.
In Diepholz zouden nog altijd een 33000 Kranen aanwezig zijn. De vraag blijft wanneer ze vertrekken? Het lijkt er toch op dat morgen zowat de beste papieren zal hebben: helder in de loop van de nacht, zonnig weer en een wind 2Bft van W naar NW doordraaiend. Dinsdag zou voor ons interessanter zijn omdat er dan een duidelijke O-stroming (2-3 Bft) inzit, maar er wordt dan een nevelige start en veel meer bewolking voorspeld. Eén van beide dagen wordt het zeker want de periode nadien blijft het regenachtig.
Er zijn dit jaar toch wel een paar eigenaardigheden aan de Kraanvogeltrek. Er werd vooreerst gesteld dat het een slecht broedseizoen was, toch worden in Spanje normale verhoudingen volwassen/juveniele vogels vastgesteld. Bovendien lijken de doortrekkende aantallen sterk onder die van de voorbije jaren te blijven. Bij ons zijn er dit jaar amper waarnemingen. Zo zijn er in Diepholz een kleine 30000 minder op het piekmoment. Waarschijnlijk vooral te wijten aan meteorologische omstandigheden waardoor grotere aantallen een meer oostelijke koers hebben moeten volgen. Op het moment van de grote verplaatsingen van Kraanvogels richting Duitsland waren er verschillende stormen, bv. ‘Xavier’ op 4-5 oktober (W-wind) met veel schade. Daarnaast door de opmerkelijk mindere regenval in NO en O Duitsland zijn grotere gebieden droger komen te staan die dit jaar gebruikt konden worden als rustplaats en de voorbije jaren niet in aanmerking kwamen als gevolg van de te hoge waterstand door overvloedige regenval (waarnemingen van >10000 vogels bevestigen dit). Een derde reden die kan aangehaald worden is de laattijdige oogst van maïs dit jaar (na 15 oktober). De Kraanvogels zijn zo op zoek moeten gaan naar een andere voedselbron om aan te sterken en zijn daarvoor meer richting oosten getrokken waar veel meer natuurlijke moerasgebieden aangetroffen kunnen worden. Alhoewel er geen verontrustende meldingen zijn binnengekomen van sterfte onder de Kranen, wordt er op vele plaatsen een afname van de voorbijtrekkende aantallen vastgesteld, ook op de as Hortobagy (Hongarije) – Hula Valley (Israël), tot -18%. Zonder op de wintertellingen in Spanje vooruit te willen lopen is dit toch wel opmerkelijk.
En nu maar hopen op een spectaculaire doortocht in ons land. Van zodra er duidelijk beweging komt in Diepholz zal ik een melding maken via Facebook, WhatsApp, de mailinglist en de website van NSGD.

Update vrijdag 3 november 2017
Vooral gisteren zijn er weer massaal veel Kraanvogels de Pyreneeën overgetrokken nabij Navarra (50000). Op dit moment zijn er al >120.000 Kraanvogels in Spanje. Nieuwe aanvoer vanuit Duitsland was er enkel vandaag te noteren over de Marburg-regio (Hessen) waar 40 groepen met ongeveer 7000 Kranen werden opgemerkt. Deze komen vanuit Rhin-Havelluch waar dinsdag bij de wekelijkse tellingen nog 33000 vogels aanwezig waren. Diezelfde dag zijn er minstens 26000 vertrokken en vandaag dus nog eens 7000. Vermoedelijk zijn er daar nog maar een paar honderden/duizenden aanwezig. Dat betekent dat er vooral nog een grote lading klaarzit in Diepholz waar wij kans op maken. De schattingen zijn nog wat onduidelijk maar het zou gaan om minstens 35000 Kraanvogels die klaar zijn om bij de eerste goede omstandigheden richting zuiden te vertrekken.
En dus is de vraag wanneer?
Morgen is al een kanshebber. Vanaf de middag wordt het helder in Diepholz, met een 2-3Bft tegenwind kunnen ze in beweging komen. Later op de dag botsen ze dan wel op het regenfront dat bij ons ook morgen doortrekt, wat dan vermoedelijk zal leiden tot een massale overnachting op de Hoge Venen en dat zou daar dan zondag in de loop van de dag spektakel kunnen opleveren.
Zondag zal er zeker geen vertrek zijn door de voorspelde regen daar in Duitsland.
Maar … vanaf maandag wordt het in Diepholz zonnig en komt alles naar het zuiden toe weer helemaal open te liggen en koelt het sterk af. Maandag kan de W tot NW 2Bft alles in beweging brengen en als het dan nog niet gebeurd is, wordt het zeker dinsdag met zon en een 2-3 Bft ZO’er wat de Kranen zeker ook meer onze richting zou kunnen uitduwen.
Eén ding is zeker … zaterdag, maandag of ten laatste dinsdag zal de eerste en waarschijnlijk ook laatste golf Kranen over ons land trekken. Als er één van de volgende dagen een uittocht start, verneem je er zeker meer over op onze Facebookpagina, website, WhatsAppgroep (Trektellers Vlaanderen) of mailinglist.

Update woensdag 1 november 2017
Vanmorgen zijn de tellingen van het afgelopen weekend in Diepholz bekend gemaakt. Er zouden nog 45489 Kraanvogels ter plaatse zijn, veel minder dan de voorbije jaren rond dezelfde tijd. Op bijkomende aanvoer moeten we helemaal niet meer hopen want in Rügen zitten geen Kranen meer. Van dit totaal zouden er ook al meerdere duizenden vertrokken zijn. Door de sterke NW-wind van de voorbije periode hebben we daar in België niets van gemerkt (zelfs niet in de Oostkantons).
Ondertussen was er de voorbije drie dagen een massale uittocht van Kraanvogels vanuit Rhin-Havelluch. In totaal hebben 85000 Kranen de regio Hessen doorkruist. Een aantal hiervan hebben een tussenstop gemaakt op Lac du Der wat daar spektakel moet gegeven hebben. Door het goede en open weer zijn toch vele tienduizenden zonder stop zowel ’s nachts als overdag doorgetrokken richting zuiden. Het is nog even wachten op de laatste tellingen in Rhin-Havelluch maar vermoedelijk zijn daar nog maar zeer weinig vogels aanwezig.
Opvallend zijn de lage aantallen vogels in Diepholz. In een volgende update meer hierover.
Toch kunnen die resterende tienduizenden nog voor spektakel zorgen bij ons. Volgende maandag en dinsdag hebben daarvoor voorlopig de beste papieren. Maandag ligt het vrij open van N tot Z met rugwind, alleen bij ons kan de NW 3-4 er weer voor zorgen dat de meeste groepen verder Duitsland in geblazen worden. Dinsdag zou het nevelig kunnen zijn in Diepholz, maar na het optrekken daarvan (hopelijk en snel) zou het zonnig moeten worden met een 2 Bft O-wind. Dit gekoppeld aan een 2-3 Bft ZO’er bij ons maakt dinsdag misschien wel “de dag” om naar uit te kijken.

Update zondag 29 oktober 2017
Het lijkt stil op het Kraanvogelfront. Amper waarnemingen tot hiertoe in België en Nederland wat voor deze tijd van het jaar toch eerder uitzonderlijk is.
Vanmorgen heeft de eerste telling op Lac du Der plaatsgevonden. Er waren 12560 Kraanvogels aanwezig in die regio. In Rhin-Havelluch (Berlijn) zaten midden deze week zo’n 72930 Kranen waarvan er gisteren en vandaag heel wat via centraal Duitsland (Hessen) naar Lac du Der zijn doorgestoken. Er werden vandaag in Hessen alleen 58 vluchten waargenomen met een totaal aantal van 7158 vogels. In totaal zullen over het weekend heen zo’n 15 tot 20000 Kranen de oversteek gemaakt hebben.
In Diepholz zaten er begin deze week 32623 Kranen. Op de voor ons belangrijke lijn Diepholz-Lac du Der was er ook heel wat beweging vast te stellen. Meerdere duizenden Kranen zijn er vertrokken, maar door de sterke NW-wind (5-6 Bft) zijn heel wat vogels verder Duitsland ingeduwd en kwamen er meldingen binnen dat grote groepen sterk afdreven (problemen met de wind) en terug elders aan de grond gingen. De Kraanvogels die toch verder doorzetten passeerden veel te oostelijk voor ons land.
Het zal (bang) afwachten worden naar de tellingen in Diepholz enerzijds vanwege de zeer lage aanwezige aantallen (extra aanvoer of niet) en anderzijds vanwege de onzekere aantallen van dit weekend effectief vertrokken vogels (resterende aantallen).
Voor de volgende dagen lijken vooral vrijdag en zaterdag in aanmerking te komen voor Kraanvogeltrek vanuit Diepholz. Die dagen worden daar opklaringen voorspeld met een lichte tegenwind van 2Bft. Afwachten.

Update woensdag 25 oktober 2017
Het voorbije weekend zijn er tellingen gedaan van de aanwezige Kraanvogels in Diepholz, de locatie die ons hier in België de nodige aanvoer van Kranen geeft. Er werden een kleine 33000 pleisterende vogels genoteerd. Ruim onder het gemiddelde van de voorbije jaren. De reden hiervan wordt bij de Duitsers ook gezocht in de traag op gang komende uittocht vanuit het noorden en het oosten. Er worden nog tienduizenden Kranen verwacht.
Ondertussen zit er ook heel weinig beweging langs de ganse migratie-as van N-Duitsland tot het zuiden van Spanje vooral als gevolg van de slechte weersomstandigheden. Een sterke ZW-stroming, zwaarbewolkt en regenachtig weer houden de Kraanvogels aan de grond. Als we de weerberichten mogen geloven zijn de volgende 10 dagen ook niet echt geschikt om een migratiestroom op gang te brengen. De beste condities zijn de eerstvolgende dagen nu vrijdag en maandag, waarbij een N-component in de (strakke) wind (NW) opduikt in combinatie met een temperatuursdaling en opklaringen op de Diepholz-Der-as. Dit zou de vogels in Diepholz in beweging kunnen krijgen waarbij ze dan hopelijk niet te oostelijk worden geduwd. De Oostkantons kunnen er dan nog misschien van genieten, maar in Vlaanderen moeten we daarbij niet al te veel verwachtingen hebben.

Update vrijdag 20 oktober 2017
Het wordt stilaan eind oktober en dan kunnen we ze weer verwachten … de Kraanvogels.

Uit verschillende bronnen heb ik vernomen dat het dit jaar een slecht broedseizoen is geweest voor de Kranen.
Toch werd er in Hornborga (“de” verzamelplaats voor Kraanvogels in Zweden) eind september met 18500 pleisterende Kranen een nieuw record gerealiseerd.

De aantallen op de verzamelplaatsen in het N-NO van Duitsland zijn in tegenstelling tot vorig jaar (hopelijk voorlopig) eerder beperkt. Slechts 100000 vogels, terwijl er dat vorig jaar rond dezelfde tijd 200000 waren. Een halvering dus, maar er zitten nog vele duizenden verspreid in Polen en de Baltische staten. Ook de meer oostelijk gelegen trekroute richting Hortobagy (Hongarije) kent ook ongeveer een 50% lagere bezetting op dit moment, dus een wijziging van de trekroute lijkt niet aan de basis te liggen van deze lagere aantallen. Vermoedelijk heeft het warme en zonnige weer van de laatste weken in de broed- en verzamelgebieden de migratie wat vertraagd.

Ondertussen hebben de eerste tellingen in Spanje en Frankrijk plaats gehad. In Spanje zitten momenteel een 1500 Kranen. In Frankrijk op Lac du Der vorig weekend meer dan 3500. Die aantallen zullen zeer snel gaan aangroeien want gisteren en vannacht is de eerste grote migratiegolf over midden Duitsland richting Frankrijk getrokken. Het zou gaan over minstens 37000 getelde Kraanvogels, terwijl de voorbije nacht nog vele groepen roepend werden opgepikt in dezelfde regio. De eerste 50000 Kranen naar schatting zijn dus vanuit Rhin-Havelluch (Berlijn) vertrokken. Deze vogels passeren ons land te oostelijk en kunnen bij ons niet waargenomen worden.

Ondanks de harde tegenwind zijn vandaag in het oosten van ons land ook enkele groepen gepasseerd.

Voila … we zijn eraan begonnen.

Voorjaarstrek 2017

Update dinsdag 7 maart 2017
Zoals de laatste dagen gebleken is loopt de Kraanvogeltrek op zijn laatste poten.
In de Lage Landen nog maar weinig beweging. In de Marburg-regio gisteren en vandaag samen nog een 4000 Kranen. In Frankrijk amper nog beweging. De laatste duidelijke verschuivingen richting noord dateren van zondag.
Vanuit Gallocanta zijn er gisteren een 6000 opgestoomd richting noord en vandaag de laatste grote groep van 7000 richting Sotonera. Het lijkt erop dat beide groepen de Pyreneeën nog niet zijn overgestoken. De Spaanse tellers stellen dat als deze oversteken er in gans Spanje nog sprake is van een hondertal Kranen. Het einde dus van de voorjaarsmigratie.
Moesten er zich nog concrete mogelijkheden voordoen, laat ik het zeker weten.
Bijgevolg was dit de laatste update voor dit voorjaar. Hopelijk heeft het een aantal onder jullie kunnen helpen om de doortocht van deze vogels te kunnen waarnemen.
Vanaf ergens midden oktober zijn we er terug met de updates voor de omgekeerde beweging.

Update zaterdag 4 maart 2017
Vandaag is de staart van de migratiegolf van vrijdag doorgekomen, met 158 ingegeven waarnemingen en een totaal van 30314 kranen (met heel wat dubbeltellingen). In de Marburg-regio was er vandaag opnieuw beperkte doortrek, slechts 1053.
Vanuit Frankrijk is de volgende en laatste golf op komst. Het was vooral de streek van Yonne, Nièvre en Cher die grote groepen Kraanvogels zagen overtrekken. Deze maken de oostelijke grens uit van de vogels die gisteren en eergisteren de Pyreneeën zijn overgestoken (+20000). Een groot deel daarvan zijn door de sterke ZO-wind op de kust gedreven en vormden op die manier de westelijke begrenzing in Anjou (49), Toraine (37) en Vienne (86). Een zone die een stuk westelijker ligt dan normaal. In hun tocht naar het NO kan het zijn dat deze Kranen een stuk ten westen van Lac du Der gaan doorkomen wat mogelijks goed nieuws zou zijn voor Vlaanderen. Van de duizenden die die richting zijn uitgegaan, was er vandaag geen spoor te bekennen omdat ze over een regio (blauwe regio’s – 28,41,45) gevlogen zijn die niet door LPO gevolgd wordt. In principe (als ze vannacht niet doorvliegen – geen meldingen van nachtvluchten door LPO) zullen die morgen over ons land trekken voorafgaand aan een regenzone die van W naar O zal trekken. Met een rugwind Z tot ZW van 4-5 Bft kan dit opnieuw zeer snel gaan en kunnen weer hoge aantallen op korte tijd verwacht worden. Morgenvroeg doet LPO normaal opnieuw tellingen rond Lac du Der en kan het duidelijk worden wat er te gebeuren staat, maar de kans dat het morgen nog een laatste keer goed prijs zal zijn, is groot. Hopelijk een stuk naar het westen zodat zeker het centrum, Limburg en Antwerpen delen in de koek.
Vanuit Spanje geen nieuws, wat betekent dat het daar nu echt over en uit is.

Waarnemingszones van Kraanvogels in Frankrijk.

Update vrijdag 3 maart 2017
Vandaag was aangekondigd als alles of niets. Ofwel waren vannacht de meeste Kraanvogels van de golf van gisteren over Frankrijk doorgetrokken door het open weer van de voorbije nacht ofwel zouden ze massaal een tussenstop maken en overnachten in de buurt van Lac du Der. Voor de liefhebbers het verschil tussen een baaldag of één om in te kaderen. Het was even spannend afwachten totdat omstreeks 9:15 het verlossend bericht doorkwam dat duizenden Kranen Lac du Der verlieten en aan hun weg richting noordoosten begonnen. Niet veel later kwam de melding dat het over meerdere tienduizenden ging die uit de Champagnestreek aan het opstomen waren richting België, terwijl er ook al nieuwe groepen vanuit het zuiden toekwamen en gewoon doorvlogen, aangedreven door de sterke ZO-wind. Vanaf 10:15u werden de eerste groepen gespot in het zuid-oosten en aan de hand van wat er daar op korte tijd aan de horizon verscheen, was het duidelijk … dit zou één van die dagen worden waarbij vele tienduizenden zouden doortrekken en door de ZO’er niet alleen in het oosten.
Uiteindelijk werden er over gans België 630 waarnemingen ingegeven met een totaal van 135705 Kranen (met uiteraard heel wat dubbeltellingen). Op deze heatmap is te zien hoe de stroom Kraanvogels over de lage landen ruwweg verliep op basis van de ingevoerde waarnemingen. Ook doorheen de Dijlevallei trokken een 12-tal groepen, met als grootsten één van 80 en 110.
In de Marburg-regio werden 8 vluchten waargenomen met een totaal van 483 vogels.
In Frankrijk was het vandaag drummen in de Champagnestreek. En wie dacht dat het nu wel stilaan op zou moeten zijn, vergist zich want in het ZW was er weer een grote oversteek van Kraanvogels over de Pyreneeën (zie foto van vandaag – op bijna 3000m hoogte). Naar schatting 10 tot 15000 Kranen overvlogen vandaag l’ Aquitaine. Deze nieuwe aanvoer kwam vanaf Gallocanta waar vanmorgen nog 21458 Kranen aanwezig waren, de laatsten.
De volgende dagen zijn de weersomstandigheden weer niet echt ideaal, wat een inschatting moeilijk maakt. De voorbije week is gebleken dat ze soms in extreme omstandigheden wel degelijk doorzetten.

Kraanvogels steken de Pyrenneeën over op 3000m hoogte, op 3 maart 2017. Foto: Javier Ara.
Kraanvogeltrek over ZO-België op 3 maart 2017. Foto: Gert Vandezande.
Kraanvogeltrek over ZO-België op 3 maart 2017. Foto: Gert Vandezande.
Kraanvogeltrek over ZO-België op 3 maart 2017. Foto: Gert Vandezande.

Samenvattende update donderdagavond 2 maart 2017
Een korte update. Voor meer details verwijs ik naar de ’tussen-updates’ onder dit bericht.
Kort geschetst: een immense migratiegolf is op komst of zal dit moment al over ons land aan het trekken zijn, spijtig genoeg dus tijdens de nacht. Toch zal niet alles doorgetrokken zijn want er zijn er echt wel vele tienduizenden en tienduizenden op komst. Het zwaartepunt lag vandaag en vooral vanavond in Yonne, Chievre en de Champagnestreek. Met de matige ZO’er in het zuiden van het land kan de migratie ook een stuk westelijker opschuiven. Dat er morgen een heel aantal Kraanvogels zullen gespot worden, lijkt mij zeker. Hoeveel … zal vooral afhankelijk zijn van welke al of niet een tussenstop maken, maar verwacht wordt dat die van morgenvroeg vroeg er al gaan aan beginnen.
In Spanje zijn er nog maar heel weinig Kraanvogels. Het gaat hem over een paar honderden of een duizendtal in totaal. Zoals de locals het daar omschreven … ‘het is hier leeg’.
Hopelijk kunnen we morgen echt genieten van een massale doortocht of toch tenminste van de ‘lange’ staart.
Succes!

Tussentijdse updates donderdag 2 maart 2017
Update 11u: Voorlopig weinig of geen beweging boven Frankrijk. Vanuit Limousin is eerste melding gekomen van vertrekkende groep (200) die er overnacht heeft, wat er zou kunnen op wijzen dat ze toch aan grond gegaan zijn door de hevige regen. Vanop Lac du Der geen meldingen. LPO meldt wel dat trekcondities voor vandaag en vooral morgen goed zijn, waarbij midden Frankrijk morgen een Z-wind heeft van maar liefst 5-6 Bft, in het noorden 4Bft ZO. Als er bewegingen zijn, laat ik het weten.
Update 16u20: Nu melding dat meerdere groepen van een paar honderd vertrokken zijn vanuit Limousin. Meer noordelijk een aantal kleinere groepen. Een gegeven dat ze vannacht in NO-Limousin door de regen en weinig rugwind toch aan de grond gegaan zijn. Wind in midden Frankrijk is zo goed als niets en zal pas sterk gaan toenemen vanuit Z vanaf eind nacht/morgenvroeg.
Update 17u40: Nu ook in omgeving van Der melding van meerdere groepen. Vanuit zuiden ook een aantal groepen. Lijken er een paar duizend in beweging. Sommige groepen zeer hoog wordt gemeld. Via LPO wordt gemeld “importante journée de migration, terwijl er toch weinig beweging lijkt te zijn. Of de gegevens moeten nog doorkomen.
Update 19u: Meldingen van grote groepen Kraanvogels in NW van Yonne. Meerdere duizenden. Hopelijk houden ze een tussenstop in buurt van Lac du Der. Anders … Zal het morgen weer de staart zijn ?

Update woensdag 1 maart 2017
Vandaag was er in tegenstelling tot de vorige dagen weinig te beleven over de Lage Landen en Frankrijk. Enkel in de Marburg-regio werden 82 vluchten waargenomen met in totaal 10480 Kraanvogels.
Het leek dus een dag te zijn om vlug te vergeten, totdat … het nieuws vanuit het zuiden binnenkwam dat vanaf de namiddag tienduizenden Kranen over de hele lengte van de Pyreneeën begonnen over te steken. Plots verschenen de verdwenen 70000 Kraanvogels terug op de radar. Door de sterke NW’er gisteren zijn ze dus het massief niet overgestoken. Daarnaast zijn er vanaf Gallocanta nog eens 22000 vanmorgen vertrokken. Dit betekent dat er waarschijnlijk een 100000 Kraanvogels momenteel vanuit het zuiden aan het opstomen zijn richting noord. Momenteel worden er massa’s overtrekkende Kraanvogels gemeld boven de Limousin. Als deze vogels blijven doorvliegen aan 60-70 km/h (beperkte rugwind) dan kunnen we de eerste groepen morgenvroeg in het ZO verwachten. Op dit moment ligt er een regenfront over centraal Frankrijk, dus het wordt afwachten hoe de vogels hierop reageren, doorvliegen of niet. De sterke westenwind bij ons zal er zo goed als zeker voor zorgen dat er weinig van zal te merken zijn in Vlaanderen en met de 5-6Bft kan de grote massa over Duitsland geblazen worden en hebben we weer eens pech. In het andere geval als ze het wat rustiger aan zouden doen en doorkomen op vrijdag dan is het ideaal zuiden wind (4Bft) die in het noorden overgaat in ZO 4Bft en zouden we vrijdag over grote delen van Vlaanderen zeker een topdag meemaken.
Ondertussen zijn de eerste Kraanvogels toegekomen in Litouwen, Estland en Zweden waar het nog volop wintert. Spanje is zo goed als leeg (Gallocanta 5000, La Janda 530 en dat is het zowat), dus als je nog wil genieten van overtrekkende Kraanvogels dan worden de volgende dagen je laatste kans.
Wat het echt de volgende dagen gaat geven, zal vooral door regen en wind bepaald worden, want in die omstandigheden zijn Kraantjes zeer onvoorspelbaar.
Zodra er morgenvroeg nieuws is, volgt een extra update via de Whatsappgroepen van Trektellers Vlaanderen en Dijleland bird alert. Ook op de Facebookpagina (www.facebook.com/natuurstudiegroepDijleland) en deze webpagina zullen de nodige korte updates doorgegeven worden. Duimen maar!

Update dinsdag 28 februari 2017
Vandaag zijn er “overdag” alleen al in België 132 waarnemingen van Kraanvogels ingegeven met een totaal aantal van 10209 vogels (met uiteraard dubbeltellingen). In Nederland 333 waarnemingen met in totaal 6537 exemplaren (met heel wat dubbeltellingen) en in de Marburg-regio zijn er vandaag 77 vluchten overgekomen met een totaal aantal van 6750 vogels.
De vraag hierbij was of dit de voorwacht was van de horde die op zondag de Pyreneeën is overgestoken of dat dit de staart was van diezelfde groep die dan de voorbije nacht door onze contreien moet geraced zijn. Het antwoord was ontnuchterend. Het was spijtig genoeg de staart. Vanmorgen melde LPO dat het gisteren inderdaad de belangrijkste migratiedag was van het voorjaar. De voorwacht is al toegekomen om 3:00 ’s nachts op Lac du Der, terwijl ze in de namiddag nog in de buurt van Flavignac waren gesignaleerd. Een beperkt aantal is ingevallen en die zijn er dadelijk bij zonsopgang opnieuw aan begonnen, deze die vandaag zijn doorgekomen. Het moet zeer snel gegaan zijn vannacht en dat blijkbaar ook over een zeer breed front (150km). De ZW-wind bereikte pieken van 6 Bft boven land en dat ging gepaard met onweer en zelfs met heel wat regen, maar dat kon hen blijkbaar allemaal niet deren.
Het echte bewijs kwam er van een gezenderde vogel uit Litouwen. Deze Kraan is gisteren aan de tocht naar het noorden begonnen. Hij/zij vertrok in Gallocanta om 8:08u (maandag 27/02), vloog over Ejea de los Caballeros, stak de Pyreneeën over omstreeks 13:15u met een snelheid van maar liefst 130 km/h, vloog over Brive-La-Gallarde, passeerde Bourges en Troyes en is vanavond (dinsdag 28/02) om 19:11u exact aan de grond gegaan in het Parc Naturel Régional de Lorraine ten NW van Nancy. Ja inderdaad … zo snel kan het gaan. Morgen misschien te bewonderen boven het oosten van ons Belgenlandje.
Misschien niet getreurd voor de liefhebbers want de volgende lading is op komst. Uit Gallocanta zijn vanmorgen 78000 Kraanvogels richting noord vertrokken, maar … in tegenstelling tot de voorbije dagen zat de wind daar niet mee. Ze werden richting Pyreneeën geconfronteerd met de zogenaamde ‘Cierzo’, een harde wind van NW naar ZO waardoor uiteindelijk slechts 16 Kranen vanuit Navarre, 4000 via Ainsa (Huesca) de Pyreneeën zijn overgestoken. De overige +70000 Kranen blijken spoorloos te zijn. Mogelijks zijn een zeer groot aantal door de sterke wind afgedreven naar het oosten en hebben ze de Pyreneeën overgestoken aan de oostkant, waar er inderdaad in die regio aan de Franse kant vandaag meer dan normale aantallen werden genoteerd. Dat zal morgen bevestiging moeten krijgen.
In Gallocanta zelf verblijven op dit moment nog steeds 25000 Kraanvogels en in Sotonera 7000, terwijl er nu wel langs alle kanalen gemeld wordt dat in Extremadura de Kranen verdwenen zijn.
Er moeten er dus nog zeker zo’n 100000 in onze buurt passeren … veel plezier.

Update maandag 27 februari 2017
Heel wat Kraanvogels vandaag over België ondanks het ontstuimige regenweer en dankzij de krachtige ZW’er.
Er werden 5244 ex. geteld (zeker met dubbeltellingen) van West-Vlaanderen tot Luxemburg. Elke provincie heeft wel zijn groepen gehad vandaag. In onze eigen Dijlevallei konden heel wat mensen genieten van de 7 doortrekkende groepen (7,26,4,27,3,14,72) tussen vooral 17:30u en 18:00u dankzij de snelle communicatie via de WhatsApp-groep “Dijleland bird alert”.
In de Marburg-regio kwamen er vandaag 15 groepen voorbij met in totaal 722 Kranen.
In Frankrijk zal LPO morgen zeer waarschijnlijk berichten over vandaag als de tot hiertoe belangrijkste migratiedag van het voorjaar. Vele tienduizenden Kraanvogels maakten gebruik van de harde ZW’er om richting N tot NO te racen, ondanks de vele buienlijnen en onweders die ze tussendoor te verwerken kregen. In het noorden waren de groepen niet zo talrijk en eerder klein, de groepen die uiteindelijk tot bij ons zijn geraakt. Vanaf 17:30u zijn er weer grotere groepen (paar duizend) de Der gepasseerd en volle bak doorgegaan richting N tot NO. Een teken dat de migratie vannacht nauwelijks zal stoppen. Het zwaartepunt lag vandaag in de Limousin (Flavignac) waar op een paar uur tijd (12:40u – 14:30u) vanop één punt meer dan 25000 Kranen onder hoge snelheid voorbij zijn geraasd. Dit zijn dus de vogels die gisteren vertrokken zijn in Spanje. De voorwacht van deze massa werd vanavond gemeld in Cher, Nievre en Yonne. Ook daar werden nog auditieve waarnemingen gemeld na zonsondergang.
Ook vanuit Spanje kwamen er vandaag nog opmerkelijke berichten binnen. Vanochtend vertrokken vanuit Gallocanta alleen al 15600 Kranen. Vanuit Extremadura en omgeving zijn vandaag toch nog vele duizenden opgestoomd richting Gallocanta, ook al werd daar gisteren nog gemeld dat er geen kranen meer te bespeuren waren. Op dit moment zitten er in Gallocanta (laatste avondtelling/schatting door de locals) nog steeds 70000 Kraanvogels en ook die moeten nog allemaal naar het noorden. Men verwacht daar dat al deze vogels de volgende paar dagen zullen vertrekken door de zeer gunstige omstandigheden op dit moment.
De vraag is mij vanavond al vaak gesteld : wordt het morgen hetzelfde als vandaag? Wel ik denk dat er geen enkele reden is waarom het niet zo zou zijn. De omstandigheden zijn zowat dezelfde, alleen draait de wind meer naar W, misschien dat alles dan toch nog wat meer opschuift naar het oosten. In ieder geval er zijn er een pak op komst en afhankelijk van wat ze vannacht al of niet gaan doen, kan die golf van een paar tienduizenden morgen in de loop van de dag al zeker ons landje bereiken. De WhatsApp-groepen in de gaten houden en waarnemingen dadelijk melden.
Hopelijk gebeurt de passage vooral overdag en wil het weer ook nog een beetje meewerken.
Het wordt likkebaarden de volgende week voor de liefhebbers.

Update zondag 26 februari 2017
Vanmorgen werden er in de buurt van Lac du Der zo’n 7370 Kraanvogels geteld.
In de loop van de dag zijn er bij ons een aantal groepen waargenomen, maar vooral in de Marburg-regio werden er 59 vluchten met in totaal 5434 Kranen geteld.
In de rest van Frankrijk was het vandaag rustig, over de hele as naar NO doortrekkende vogels maar eerder kleinere aantallen.
Het grote nieuws viel vandaag te rapen in Spanje waar er massale bewegingen waren. Op een bepaald moment waren er tussen de 50000 en 100000 Kraanvogels in beweging boven Spanje. In Gallocanta werden er ’s morgens 45390 geteld. Vanaf 9:35u was er daar een massale uittocht richting N, terwijl er vanuit het zuiden nieuwe aanvoer van Kranen plaatsvond.
Vanavond kwam de melding dat er in Extremadura bijna geen Kraanvogels meer te bespeuren waren.
Dit is dus “de” grote uittocht. Uiteindelijk zijn er vandaag 54433 Kraanvogels de Pyreneeën overgestoken, waarvan er zo’n 50000 vanuit Gallocanta kwamen, 2541 vanaf Sotonera en de rest van elders uit N-Spanje.
Bij valavond waren er opnieuw meer dan 20000 Kranen aanwezig in Gallocanta.
In de loop van de latere namiddag werd deze migratiegolf opgemerkt in ZW-Frankrijk, maar zijn er geen meldingen van nachtelijke trek. Vermoedelijk zijn de meeste Kranen aan de grond gegaan (Arjuzanx en omgeving).
Het weer is de komende dagen over heel de as ontstuimig met meestal harde ZW-wind (4-5Bft) maar met ook heel wat regen. Dat het binnen een aantal dagen hier prijs zal zijn is duidelijk. De volgende dagen zal moeten blijken of de migratie zich doorzet of dat ze wat langer in het ZW blijven rondhangen. Als het weer nu eindelijk eens zou willen meewerken … !

Update zaterdag 25 februari 2017
Vanmorgen zijn er ongeveer een 2000 tot 3000 Kraanvogels in de voormiddag vanuit de omgeving van Lac du Der vertrokken richting NO. Deze groepen werden later op de dag ook opgemerkt in het oosten van ons land.
Vanavond zijn er op de Der weer meer dan duizend toegekomen waarvan er een deel na verloop van tijd toch nog hun reis hebben verdergezet. Globaal was er verder in centraal Frankrijk weinig of geen beweging, terwijl er in het ZW een paar duizend de Pyreneeën overgestoken zijn volop doorstomend richting NO. Ook vanavond zijn er daar nog meerdere groepen in het donker (auditief) gepasseerd. Deze vogels, een 3000-tal waren vanmorgen vertrokken vanuit Gallocanta.
In Gallocanta moeten er op dit moment meer dan 50000 aanwezig zijn (tellingen van morgen afwachten). Gisteren zijn er daar al meerdere duizenden/tienduizenden toegekomen en in de loop van deze namiddag zijn er daar nog eens minstens 30000 bijgekomen. De jaarlijkse ophoping daar is volop aan de gang. Eén van de volgende dagen barst het los. Als ze nog eventjes wachten dan worden de condities bij ons ook een stuk beter. Hopelijk krijgen we bij ons een grote doortrek op vrijdag, vermoedelijk zaterdag (4 maart), statistisch een grote kanshebber voor een migratiegolf. Het KMI voorspelt dan een ZO-3 met zonnige periodes en hogere temperaturen tot 15°C. Maar zoals zo vaak in ons Belgenlandje … het weerbericht … afwachten !
In La Janda zijn nog 257 Kraanvogels aanwezig.

Update vrijdag 24 februari 2017
Vandaag over België niet al te veel beweging, beperkte aantallen.
In de Marburg-regio trokken in de loop van de namiddag 2545 Kranen door (29 groepen).
In Frankrijk waren er enkel over centraal Frankrijk een paar duizend on the move. Die zouden morgen bij ons vooral in het O en het ZO opgepikt kunnen worden.
In het ZW was er geen beweging, geen nieuwe aanvoer vanuit Spanje door de sterke N-wind over de Pyreneeën.
Maar … het grote nieuws komt vandaag toch vanuit Spanje waar in Extremadura de voorspelde uittocht op gang is gekomen. Meerdere duizenden, zelfs tienduizenden zijn aan hun tocht begonnen richting N (zie onderstaande foto). Vermoedelijk met een tussenstop in Gallocanta zoals elk jaar.
Ze zijn dus op komst … hopelijk niet te snel zodat het weer hier wat verbetert en de doortocht leuker om volgen wordt.

Foto: José Antonio Román Álvarez.

Update donderdag 23 februari 2017
Vandaag ondanks het onstuimige weer heel wat Kraanvogels (kleine 4000 – met dubbeltellingen en eerder kleinere groepen) in beweging over gans België (zie kaartje). Geen grote aantallen, maar heel verspreid in alle provincies. Vermoedelijk een gevolg van de harde wind. Vanuit Lac du Der zijn een aantal groepen Kraanvogels vertrokken met vooral een noordelijke trekrichting, terwijl dat daar normaal steeds richting NO is. Een correctie rekening houdend met de wind om toch op de juiste plaats in Noord-Duitsland toe te komen?
In de Marburg-regio zijn er vandaag 1018 Kranen doorgetrokken verspreid in 19 groepen.
In Frankrijk was er over de ganse as beweging, vele in vlucht maar ook een aantal (grotere) groepen aan de grond. In het ZW hing er mist, maar zijn er toch een paar duizend vertrokken richting NO.
In Spanje geen beweging. Extremadura en het ZW van Spanje zaten onder invloed van de regen en de zogenaamde “Calima”, een zandstorm vanuit de Sahara (zie bijgevoegde foto van Sevilla vandaag). Morgen zou daar alles weggetrokken zijn, wordt het er een stuk warmer en wordt door de locals daar een sterke migratiedrang verwacht.
De tellingen in Marokko voor de voorbije winter zijn nu ook vrijgegeven. Een totaal van 711 zijn daar geteld.
Nu zaterdag en zondag lijken de beste dagen om de Kraanvogeltrek in het oosten en zuid-oosten van ons land waar te nemen. Een paar duizenden moeten dan zeker passeren. Hopelijk wil het weer nu wat meewerken.

Locaties met waarnemingen in België. op 23 februari 2017.
Zandstorm te Sevilla op 23 februari 2017.

Update woensdag 22 februari 2017
Vandaag is er ondanks het slechte weer zelfs in onze regio nog een waarneming van Kraanvogels gemeld. Omstreeks 15u45 werd een groepje van 12 over Egenhovenbos waargenomen.
Voor de rest was het maar een flauw beetje. In de Marburg-regio slechts een kleine 500. Vanaf midden Frankrijk is er veel onduidelijkheid langs de migratie-as. Van de vogels die gisteren de Pyreneeën zijn overgestoken zijn er heel wat daar aan de grond gegaan door de slechte weersomstandigheden, terwijl anderen door de wel gunstige wind gewoon doorgevlogen zijn ondanks dat slechte weer. Die migratie is de ganse nacht doorgegaan en maakt dat de geschatte migrerende vogels vermoedelijk toch zwaar onderschat zijn.
Vanuit Spanje was er in het ZW van Frankrijk beperkt nieuwe aanvoer.
Vanuit Sotonera vertrokken er vandaag 6315 en vanuit Gallocanta een paar honderd.
In gans Extremadura werden er slechts beperkte en vaak lokale bewegingen opgetekend.
Zaterdag en zondag lijken de volgende periode de beste papieren te hebben om Kraanvogels in vooral de Oostkantons en het ZO van België over te zien trekken. Door het slechte weer van deze week gaat een groot aantal dan zeker op de wieken gaan vanuit midden en Noord-Frankrijk.

Update dinsdag 21 februari 2017
Vandaag werden de eerste groepen Kraanvogels boven onze Dijlevallei gemeld, een groep van zo’n 100 over Blanden (18:20u door Irene Verhuizen) en 20 over Kessel-Lo Centraal (18:25u door Arne Sinnesael). Ondanks het slechte weer blijven de beestjes dus moedig doortrekken.
De aantallen boven Frankrijk waren vandaag beperkt, over de ganse as een paar duizend in beweging. De groepen die op de wieken gingen hadden te kampen met lage bewolking, regen en/of mist waardoor vele groepen terug aan de grond gingen of zeer laag doortrokken. Daarenboven zijn deze migraties allen op gang gekomen in de latere namiddag of vroege vooravond. Bovendien werden al omtrekkende bewegingen vastgesteld, migraties in oostelijke of westelijke richting.
Vanuit Spanje zijn er vandaag en gisteren in totaal al 20000 Kranen de Pyreneeën overgestoken (vandaag 5500 vanuit Sotonera, 8000 vanaf Gallocanta – bijgevoegde foto bij doortocht over Pyreneeën door Jean Louis Van Latenstein). Via bijgevoegde “migration map” van de laatste maand boven Spanje en de gegevens van de laatste tellingen, zijn er toch al een kleine 100000 Kranen uit het Spaanse binnenland vertrokken richting N. Al of niet allemaal al de Pyreneeën overgestoken, laat staan hun weg (in het slechte weer) naar N verderzettend. Op dit moment zijn nog minstens 130000 Kraanvogels in het Spaanse binnenland (van Extremadura tot en met het ZW) aanwezig (bijgevoegde foto’s werden vandaag in die regio genomen door contactpersoon José A. Román Álvarez).
De volgende 10 dagen zit de wind voor de vogels wel goed, maar zijn de weercondities voor ons niet ideaal. Hopelijk komt daar nog vlug verandering in of het zou wel eens een mager beestje kunnen worden voor België dit jaar. Blijven duimen !

Foto: José A. Román Álvarez
Foto: José A. Román Álvarez
Foto: Jean-Louis Van Latenstein

Update maandag 20 februari 2017
Vanmorgen zijn er vanuit Gallocanta 12000 Kraanvogels richting noorden vertrokken. Een paar duizenden van deze vogels bereikten in de latere namiddag, avond het noordelijke deel van l’Aquitaine (ten OZO van Bordeaux). In de rest van Spanje zorgen weinig gestructureerde verplaatsingen van grote groepen voor wat chaos en is er voorlopig geen duidelijkheid over aantallen per regio. Meestal zijn dergelijke bewegingen voorafgaandelijk aan een massale migratiegolf.
In gans Frankrijk was er weinig of geen beweging vast te stellen. In Arjuzanx werden er vanmorgen een 2300 Kraanvogels geteld. De overwinterende Franse Kraanvogels lijken nu toch zo goed als allemaal vertrokken te zijn, een 130000 in totaal. Het is nu wachten op de Spaanse inbreng en die begint op gang te komen.

Update zondag 19 februari 2017
Gisteren is door LPO in Noord-oost Frankrijk en midden Duitsland (Marburg-regio) omschreven als “Une très grosse journée de migration”, vooral vanaf de latere namiddag tot diep in de nacht, zijn vele tienduizenden doorheen die regio getrokken. Vermoedelijk allemaal Kraanvogels die de winter in Frankrijk hebben doorgebracht, zonder Spaanse connectie.
Vandaag vooral in de Limousin een paar duizenden op doortrek, de vogels die gisteren de Pyreneeën zijn overgetrokken, de eersten met wel een Spaanse connectie als ik de tellers in Spanje mag geloven. In het ZW van Frankrijk was het relatief rustig, geen melding van nieuwe aanvoer vanuit Spanje.
Vanmorgen zijn er een 5000 Kranen geteld in de buurt van Lac du Der waarvan er een groot deel later op de dag zijn doorgetrokken.
In Spanje zelf zijn er vanmorgen vanaf Gallocanta wel 20000 Kraanvogels richting noorden vertrokken. Ook daar zijn nog meerdere duizenden aanwezig. Een massale uittocht vanuit Extremadura heeft zich nog niet doorgezet, maar gebeurt met zekerheid binnen de volgende 10 dagen.
De komende week zijn in de noordelijke contreien van de migratie-as de condities barslecht. Er wordt heel wat regen en wind voorspeld. Pas echt vanaf begin volgende week lijken die condities de goede kant op te gaan. Nog even geduld en met het Belgische weer … afwachten.

Update zaterdag 18 februari 2017
Vandaag was het in het noorden van Frankrijk en onze contreien een stuk rustiger op het Kraanvogelfront.
Slechts een beperkt aantal, vooral kleine groepen passeerden Lac du Der. Vanaf de latere namiddag kwamen er weer meldingen van meer en grotere groepen die ook tijdens de avond gewoon doortrokken.
In ZW en centraal Frankrijk waren de bewegingen intenser met een paar duizend Kranen langs de ZW-NO-as.
Vanmorgen kwam ook het bericht door dat meer dan 5000 Kraanvogels de pyreneeën overgestoken zijn. Deze werden in de namiddag ook opgemerkt in het departement Aquitaine (Landes) een stuk ten zuiden van Bordeaux. In Sotonera verblijven er zo’n 1000 vogels. Van Gallocanta nog steeds geen gegevens. Aangezien ook vandaag vanuit de “Central Zone” (Extremadura – Madrid) actieve migratie van duizenden Kranen werd vastgesteld, moeten er daar in principe vele tienduizenden klaar zitten om richting N te trekken.
In principe verwacht ik morgen (zondag) tellingen van de Kraanvogels op de typische sites zoals Gallocanto, Arjuzanx, Lac du Der, … , spannend afwachten dus wat die situatie bij ons de volgende week kan teweegbrengen.

Update vrijdag 17 februari 2017
De voorbije twee dagen zijn er heel wat bewegingen gebeurd boven Frankrijk. Over de ganse ZW-NO migratie-as waren duizenden Kraanvogels op de wieken ondanks de niet ideale weersomstandigheden. Ook in de Oost-kantons zijn er de voorbije dagen een 15000 Kranen (met al of niet dubbeltellingen) gepasseerd. De grootste stroom heeft ons Belgenlandje links laten liggen en trok door de Marburg-regio richting Rhin-Havelluch. Overdag melding daar van meer dan 54 groepen met in totaal 10000 Kraanvogels. Tot op dit moment nog steeds melding van overtrekkende Kraanvogels (meerdere duizenden).
Vanuit Spanje komt het bericht dat de eerste belangrijke verplaatsingen richting NO hebben plaatsgevonden. Meerdere duizenden Kranen hebben Extremadura verlaten. Gisteren zijn er ook al 3000 “Grullas” de Pyreneeën overgestoken vanuit Navarre. Vorige week zijn vanuit Gallocanta ook al 40000 Kranen noordwaarts getrokken zonder de Pyreneeën te passeren. Het gaat daar duidelijk gaan losbarsten. Het is enkel wachten op de juiste omstandigheden.

Update woensdag 15 februari 2017
Vandaag omschrijft LPO als volgt “Très grosse journée de migration, des milliers de grues migrent ce jour sur la France”.
Inderdaad over gans Frankrijk zijn duizenden Kraanvogels richting NO getrokken. Vooral midden Frankrijk kende rond de middag grote aantallen (verschillende plaatsen met een 10 tot 15000 overtrekkende Kraanvogels op een dik uur tijd). In de latere namiddag bereikten deze groepen Lac du Der waarvan er heel wat zijn ingevallen. Ook bij ons in de Oostkantons waren er een kleine 100 meldingen op waarnemingen. Vanavond werd er vanuit de Marburg-regio in Duitsland een aanhoudende doortrek van Kraanvogels gemeld.

Update dinsdag 14 februari 2017
“Début véritable de la migration de printemps” werd een paar dagen terug door LPO doorgegeven. Inderdaad de Kraanvogels zijn er weer aan begonnen. Vooral vandaag zijn er in ZW-Frankrijk heel wat (min. 15000) vertrokken richting NO.

Uit de tellingen tijdens de afgelopen winterperiode is gebleken dat er ten Z van ons een 400.000 Kraanvogels (een absoluut record) overwinterd hebben waarvan uiteraard het grootste deel in Spanje (260.000). De voorjaarstrek kan dus ook alle records breken als de weersomstandigheden meezitten. Vandaag en gisteren zijn de eerste grotere aantallen over de Oostkantons gevlogen.

Vanuit Spanje zijn er nog geen concrete aanwijzingen binnengekomen, maar ook die zullen niet lang meer op zich laten wachten. Klassiek trekken de ‘Franse overwinteraars’ als eerste door met een piek rond 25 februari. De ‘Spanjaarden’ doen dat vooral de eerste 10 dagen van maart in één of twee piekmomenten.

Zo … de kop is eraf. We zijn er weer aan begonnen.

Najaarstrek 2016

Update zaterdag 31 december 2016
We sluiten het jaar af met de allerlaatste Kraanvogelupdate van 2016, met veelbelovende gegevens van de laatste tellingen. Er bevindt zich momenteel immers een recordaantal Kraanvogels in de overwinteringsplaatsen. Een overzicht:
Lac du Der: > 7430 (18/12 – onvolledige telling door mist)
Lac Aubois: 6000 (26/11)
Indre: 7000 (7/12)
Flavignac: 1357 (29/11)
Arjuzanx: 34546 (26/12)
Bordeaux: 4728
Lac de Puydarrieux: 5350 (27/12)
Totaal Spanje: 243351 (30/12 – waarvan het grootste aantal in Extremadura met 132174)
Een kleine 300 000 Kraanvogels overwinteren dus ten zuiden van ons. Een mooi vooruitzicht richting 2017.

Update vrijdag 25 november 2016
Gisteren is de vermoedelijk laatste grote golf Kraanvogels vanuit Diepholz vertrokken. Duizenden tot tienduizenden werden gemeld over de lijn Dortmund-Keulen/Bonn. De matige NO-rugwind en het open weer vormden de ideale triggers om de tocht naar het zuiden aan te vatten. Opvallend en tevens voor dit ganse najaar opmerkelijk is de veel oostelijkere doortocht van de Kranen. Weinig of geen doortocht over de Hoge Venen. Enkel in het uiterste oosten van de Oostkantons werden er de voorbije weken een aantal golfjes waargenomen alsook in de provincie Luxemburg. Reden? Het slechtere weer op de Hoge Venen (vaak laaghangende wolken en mist) of in Diepholz meer oostelijk gelegen vertrekplaatsen? De afstand tussen de meest oostelijke en westelijk gelegen rustplaatsen daar bedraagt al vlug 45 km. Ongeacht het zwakkere najaar in ons Belgenlandje zijn er vermoedelijk een record aantal Kraanvogels via Lac du Der naar het zuiden gevlogen. Gisteren kwamen er Kranen toe vanuit het noorden en zijn er de ganse dag overvliegende groepen doorheen centraal Frankrijk gemeld richting zuiden (zie kaartje LPO).

De laatst gekende telresultaten van de belangrijkste bestemmingen ten zuiden van ons zijn de volgende :

Lac du Der (op 20/11): 69220
Lac Aubois (op 20/11): 13752
Cher/Nièvre (op 20/11): 35000
Flavignac (op 24/11): 15325
Arjuzanx (op 24/11): 40000
La Sotonera (op 14/11): 430
La Gallocanta (op 4/11): 7730
Extremadura (op 6/11): 40137
La Janda (op 18/11): 1100

Meer dan 220000 Kraanvogels die vanaf ongeveer half februari de weg terug naar het noorden gaan aanvatten. Een mooi vooruitzicht. Voila … dit was het dan voor het najaar. De laatste update zit erop. Nog een winterslaapje van 2,5 maand en we kunnen er opnieuw aan beginnen 😉

Update 13 november 2016
Vanmorgen kwam het bericht binnen dat er bij zonsopgang op Lac du Der zo’n 129200 Kraanvogels aanwezig waren. Dit gooit natuurlijk een ander licht op de analyse van gisteren. Blijkbaar zijn er in de loop van de namiddag massa’s Kranen toegekomen, in het bericht vermeld als “Le soir, au Lac du Der, les arrivées de grues sont impressionnantes”. Informatie die vannacht nog niet bekend was.
Als je weet dat er op Lac du Der ’s morgens op 12/11 20000 Kranen aanwezig waren, als je weet dat er een dag later 129200 worden geteld, als je weet dat er vanuit Rhin-Havelluch in Hessen 15000 Kranen zijn geteld richting de Der, dan zijn er een enorme hoeveelheid vanuit de Diepholz regio in de loop van zaterdag toegekomen. Onwaarschijnlijk dat er dan nog vele tienduizenden daar zouden achtergebleven zijn.
Om zekerheid te hebben moeten we de tellingen van dit weekend vanuit Diepholz afwachten, maar … het heeft er alle waarschijnlijkheid naar dat het over en out is. De mist heeft veroorzaakt dat de jaarlijkse massale doortocht van Kraanvogels in de Oostkantons figuurlijk de soep is ingedraaid en de doortocht ten oosten van Keulen heeft plaats gehad richting het zuiden.
Morgen zijn de weersomstandigheden bij ons en over Diepholz goed om de resterende Kranen op de wieken te laten gaan en dat kan in de Oostkantons misschien nog mooie aantallen opleveren.

Update 12 november 2016
Zoals te verwachten viel zijn er vrijdag en zaterdag een groot aantal Kraanvogels over de Oostkantons getrokken. Toch blijft het gissen naar de totale hoeveelheid. Ik denk dat de meesten ervan uitgaan dat het nu wel over en uit is. Maar … niets is minder waar. Laten we alle gegevens van de voorbije week even op een rijtje zetten:
1. Vorig weekend werden in Diepholz nog een kleine 85000 Kraanvogels geteld.
2. Woensdag werd een eerste golfje gesignaleerd vanuit Diepholz, zo’n 15000 à 20000. Die vogels zijn uiteindelijk niet veel verder dan Münster geraakt door het slechte weer. Meer nog er waren meldingen van heel wat terugkerende groepen en de meesten zijn ergens in de buurt aan de grond gegaan. Donderdag zijn deze vogels niet doorgevlogen opnieuw door het slechte weer.
3. Vrijdag was het in tegenstelling tot de weersvoorspellingen de ganse dag mistig met in de loop van de dag een waterzonnetje wat de meeste Kranen belette om te vertrekken in Diepholz. Uiteindelijk was er melding van een kleine 5000 vertrekkende vogels.
4. In de loop van vrijdag kwamen er meldingen binnen van duizenden overtrekkende Kranen in het Ruhrgebied. Gezien het uur van melding en de op het eerste zicht weinige vertrekkers in Diepholz waren dit de vogels die woensdag vertrokken waren in Diepholz die terug op de wieken gegaan waren. Deze Kranen botsten in de namiddag in de buurt van Keulen tegen een muur van dichte mist aan. Hun normale route was geblokkeerd en vandaar heel wat meldingen in die regio van vluchten die abnormaal chaotisch doorkwamen zonder echte trekrichting. Ten noordoosten van Keulen was er wel melding van een constante stroom van Kraanvogels naar het zuiden gedurende een tweetal uren. Op die manier probeerden ze de dichte mist te omzeilen. Vooral dit laatste deed het vermoeden rijzen dat dit “de” voorspelde massale uittocht vanuit Diepholz was waar dan toch veel, veel meer vogels waren vertrokken (’s nachts?) dan gemeld. De drang om daar te
vertrekken zou groot moeten zijn gezien de tijd van het jaar, de wekenlange slechte weersomstandigheden en ook de koude-inval met sneeuw en vriestemperaturen. Het zou dus in Diepholz leeggelopen moeten zijn.
5. Zaterdagmorgen kwam het bericht binnen dat er in de buurt van Lac du Der slechts 20000 Kraanvogels aanwezig waren en dat er in gans Frankrijk geen nachtelijke waarnemingen (geluiden) werden opgetekend (LPO-gegevens). Dit betekende dat de meerderheid van de vrijdag opgehouden vogels in de ruime omgeving van de Oostkantons opnieuw aan de grond gemoeten zijn.
6. Zaterdag was de zichtbaarheid in het uiterste oosten van ons land een stuk beter en zijn deze Kranen opnieuw vetrokken. Ze werden eerst waargenomen in de provincie Luik en later diezelfden in de provincie Luxemburg. Op de meeste telplaatsen werden tussen de 6000 en 11000 Kraanvogels geteld. In de late voormiddag kwam er dan de melding van toekomende Kraanvogels op Lac du Der.
7. Uit de meldingen vanuit Duitsland zijn er later dan verwacht toch nog naar schatting zo’n 10000 vertrokken uit Diepholz en in de latere namiddag doorgekomen in buurt van Essen. Deze zouden morgenvroeg wel eens opgepikt kunnen worden op de Hoge Venen en omgeving.
8. Vanavond kreeg ik dan het eigenaardige berichtje van Willy Vangeel (trekteller) die momenteel ter plaatse is in Diepholz. Bij bezoek aan één van de acht slaapplaatsen (niet eens de grootste) bleken er nog een massa Kraanvogels te zitten. Duizenden en duizenden, die geen gebruik gemaakt hebben van het zonnige weer daar van vandaag om te vertrekken. Begrijpen wie begrijpen kan.
Conclusie?
De vogels die ons land gepasseerd zijn de voorbije dagen, zijn nog steeds dezelfde vogels die woensdag vertrokken zijn in Diepholz eventueel aangevuld met de vertrekkers daar van gisteren (2 en 3). Een goede 20.000 tot maximaal 30.000 vogels dus. En rekening houdend met de 10000 die nog onderweg zijn, betekent dit dat er in de regio Diepholz nog steeds naar schatting een 40.000 Kraanvogels zouden kunnen zitten en die nog voor een serieuze golf kunnen zorgen. Dus voor de liefhebbers … de mist heeft serieus roet in het eten gegooid maar het blijkt helemaal nog niet gedaan te zijn. Meer nog … the best is yet to come!
Tenminste als mijn analyse en overzicht (voor zover mogelijk) klopt.

Op deze kaart is te zien hoe de Kraanvogels gedurende de dag doorkwamen op basis van ingevoerde waarnemingen.

Update 11 november 2016
Vandaag is het dan toch niet ‘de’ dag geworden van de massale uittocht. Voor de zoveelste keer heeft het weer roet in het eten gegooid, zowel bij ons in de Oostkantons als in Diepholz waar het de ganse dag nogal nevelig was en helemaal niet zonnig zoals voorspeld, de trigger voor de Kranen om te vertrekken.
Uiteindelijk is er toch nog een golf(je) over het Ruhrgebied getrokken in Duitsland en zijn deze vogels tegen de latere namiddag toegekomen in het oosten van ons land waar ze terecht kwamen tegen een muur van mist. Vanaf de buurt van Keulen is gebleken dat ze toch wel wat opgehouden werden door die opdoemende muur, heel laag begonnen te vliegen (boomhoogte), helemaal niet meer in formatie vlogen en zelfs andere richtingen begonnen uit te gaan naar het westen en zelfs naar het oosten. Vermoedelijk zijn heel wat vogels aan de grond gegaan en kunnen die morgenvroeg (bij hopelijk beter weer) al snel opgepikt worden. In totaal zijn langs de Diepholz-route zo’n 10000 vogels in beweging gekomen. Hiervan was het grootste deel van de golf van woensdag die door het slechte weer afgebroken geworden is en vele vogels tussen Ruhrgebied en Münster aan de grond gedwongen heeft. Een 3000-tal Kranen zijn vanmorgen vanuit Diepholz vertrokken en werden gespot in de late voormiddag boven Münster. Dat betekent dat er in theorie nog vele tienduizenden Kraanvogels klaar zitten om te vertrekken en aangezien morgen de weersomstandigheden zeker niet slecht zijn (ook al is het weerbericht opnieuw gewijzigd en zijn de vooruitzichten niet meer zo zonnig als eerst aangegeven) zou morgen de rest wel eens op de wieken kunnen gaan. Op dit moment lijkt het overal uitgeklaard te zijn, ook op de Hoge Venen en kan een heel pak Kranen tijdens de nacht passeren zonder dat we er ook iets van merken.
Laten we onze hoop op morgen of beter gezegd op straks stellen. Als het weer nu eens zou meewerken … met een goede zichtbaarheid in de Oostkantons zullen er nog heel wat Kraanvogels passeren.

Update woensdag 9 november 2016
De telgegevens in Diepholz zijn vanmorgen vrijgegeven en daaruit blijkt dat er daar nog een pak meer Kraanvogels zitten dan eerst gedacht: in totaal maar liefst 83198 vogels.
Gezien de winterse omstandigheden in het noorden van Duitsland zullen de Kranen de eerste betere trekcondities onmiddellijk aangrijpen om te vertrekken. Die dag lijkt vrijdag te worden. Ook de dagen nadien blijft het weer gunstig en dit weerbericht wordt door alle weerstations bevestigd (wat de voorbije twee weken nooit was). Er wacht ons een massale uittocht de volgende dagen die heel spectaculair kan worden in de Oostkantons. Vergelijkbaar met 9/11/14 wanneer over de Hoge Venen op een paar uur tijd meer dan 33000 Kraanvogels trokken.
Op het moment dat ik dit berichtje schrijf, komen de eerste meldingen binnen van vertrekkende Kranen in Diepholz. Blijkbaar was dat gisteren tijdens de telling ook opmerkelijk dat er veel groepen vertrokken maar die zijn door de weersomstandigheden blijkbaar niet doorgekomen en vermoedelijk zuidelijker terug ingevallen. De drang om te vertrekken ingegeven door de koude-inval is dus zeer groot. Op dit moment zijn de omstandigheden op de Hoge Venen ook niet ideaal (natte sneeuw, koud en mistig) om mooie waarnemingen van voorbijtrekkende Kranen te doen. Laten we hopen dat het blijft bij die eerste bewegingen en dat vrijdag een topdag wordt. Als er vandaag nog nieuwe ontwikkelingen komen, volgt er nog een update.
Eén ding is zeker en dat is dat er na dit weekend nog maar heel weinig Kraanvogels in Duitsland zullen te vinden zijn.
Update 10u30: Op dit moment melding van meer dan 10000 Kraanvogels boven Münster. Er zijn er een heel deel (spijtig genoeg nu al) aan begonnen. Vraag is hoever ze geraken want ten ZW van Münster wacht regen, veel regen.
Update 13u30: Geen nieuwe meldingen van vertrekkende Kranen. Het lijkt bij een eerste golfje te blijven. Zo’n 10 tot 15000 zijn er onderweg. De hoop blijft op vrijdag.
Update 14u20: Ten zuiden van Münster zoals te verwachten viel, meldingen van terugvliegende Kraanvogels richting NO. De regen doet zijn werk …

Update dinsdag 8 november 2016
Vandaag nog steeds geen beweging vanuit Diepholz. Er zijn uiteindelijk wel een aantal kleinere groepen vertrokken die later op de dag boven het oosten van Nederland en in onze Oostkantons zijn waargenomen. De weersomstandigheden zitten niet mee, maar als de weerkaarten blijven bevestigen kan daar donderdag en zeker maandag verandering in komen wanneer er in het noorden van Duitsland zonnige periodes voorspeld worden en ook de wind die dagen zeker niet ongunstig staat. Ondertussen zijn er tellingen gebeurd in de regio van Diepholz en is het ongeduldig wachten op bevestiging van de aanwezigheid van toch nog grote aantallen Kranen daar ter plaatse. Ook vanuit het Spaanse binnenland komen de eerste telgegevens door. Op de belangrijkste plaatsen in Extremadura zitten er in totaal nu om en bij de 41000 Kraanvogels. Bij ons is het aftellen naar die laatste grote golf Kranen richting het zuiden.

Update zondag 6 november 2016
Lange tijd geleden dat er nog een berichtje gepost werd rond de Kraanvogeltrek … geen goed teken. Inderdaad er is weinig of geen beweging vanuit Diepholz, grotendeels door de slechte weersomstandigheden. Bovendien wisselen de voorspellingen continu. Gisteren leek het erop dat volgende woensdag een ideale dag voor vertrek zou zijn met een zwakke ZO-wind en vele zonuren, daarnet echter bij de nieuwe voorspellingen lijkt woensdag niet meer in aanmerking te komen. Nu zou het eerder volgende zaterdag zijn waar er een 6u-zonneschijn voorspeld wordt in Diepholz met een 2-3Bft westenwind. Dat het daar elk moment kan losbarsten mede door de koude-inval zoals bij ons, is evident maar met dergelijk slechte weersomstandigheden en wisselende voorspellingen is het bijna onmogelijk om een uitspraak te doen. Het zal alles in één keer worden. In de Oostkantons zal dat een spectaculaire doortocht geven. Vandaag werden er op Lac du Der 38100 Kranen geteld, in Arjuzanx 10000 en de telgegevens vanuit Extremadura zullen nog wel een aantal weken op zich laten wachten.

Update woensdag 2 november 2016
Daarnet zijn de langverwachte telgegevens van Diepholz vrijgegeven. Er zitten daar officieel nog zo’n 56.000 Kraanvogels. Het feit dat er nog zoveel zitten in Diepholz en dat er net ten oosten van ons land toch een massale doortocht was, toont aan dat het daarbij ging over vogels die vanaf Rügen kwamen. Intussen is er bij ons laat zondag nog wel een golfje gepasseerd (max. 5000-10000) met zekerheid van vogels van Diepholz en die zouden we eventueel van dat totaal nog moeten aftrekken (afhankelijk wanneer telling werd uitgevoerd zondag en/of maandag). Alles bij elkaar zitten er nog minstens 40 à 45.000 Kraanvogels klaar om te vertrekken. Onze golf moet dus met zekerheid nog komen, maar gezien de voorspelde weersomstandigheden zal dit spektakel ook dit jaar weer enkel in de Ooskantons waarneembaar zijn.
De vraag zal zijn … wanneer? De volgende 14-dagen is er niet echt een ideale weersetting. Als je afgaat op de weervoorspellingen (als je die kan vertrouwen natuurlijk) in Diepholz dan zijn de grote kanshebbers voor vertrek toch vandaag, zaterdag later op de dag en zondag en vooral die laatste lijkt mij de beste papieren te hebben. De andere dagen en volgende week zijn telkens voorzien van periodes met regen.
Gisteren is de tweede golf vanuit Rhin-Havelluch toch nog immens geworden. Er zijn in totaal 131 vluchten waargenomen boven de Marburgregio met een totaal van 36.200 Kranen.
Vanuit Spanje komt ook het bericht dat er op 31/10 en 1/11 in totaal 59.343 Kraanvogels in Navarre de Pyreneëen zijn overgestoken. De najaarsteller staat daar afgerond nu op een totaal van 110.000 Kraanvogels.
Het wordt weer spannend de volgende dagen.

Update zondag 6 november 2016
Lange tijd geleden dat er nog een berichtje gepost werd rond de Kraanvogeltrek … geen goed teken. Inderdaad er is weinig of geen beweging vanuit Diepholz, grotendeels door de slechte weersomstandigheden. Bovendien wisselen de voorspellingen continu. Gisteren leek het erop dat volgende woensdag een ideale dag voor vertrek zou zijn met een zwakke ZO-wind en vele zonuren, daarnet echter bij de nieuwe voorspellingen lijkt woensdag niet meer in aanmerking te komen. Nu zou het eerder volgende zaterdag zijn waar er een 6u-zonneschijn voorspeld wordt in Diepholz met een 2-3Bft westenwind. Dat het daar elk moment kan losbarsten mede door de koude-inval zoals bij ons, is evident maar met dergelijk slechte weersomstandigheden en wisselende voorspellingen is het bijna onmogelijk om een uitspraak te doen. Het zal alles in één keer worden. In de Oostkantons zal dat een spectaculaire doortocht geven. Vandaag werden er op Lac du Der 38100 Kranen geteld, in Arjuzanx 10000 en de telgegevens vanuit Extremadura zullen nog wel een aantal weken op zich laten wachten.

Update woensdag 2 november 2016
Daarnet zijn de langverwachte telgegevens van Diepholz vrijgegeven. Er zitten daar officieel nog zo’n 56.000 Kraanvogels. Het feit dat er nog zoveel zitten in Diepholz en dat er net ten oosten van ons land toch een massale doortocht was, toont aan dat het daarbij ging over vogels die vanaf Rügen kwamen. Intussen is er bij ons laat zondag nog wel een golfje gepasseerd (max. 5000-10000) met zekerheid van vogels van Diepholz en die zouden we eventueel van dat totaal nog moeten aftrekken (afhankelijk wanneer telling werd uitgevoerd zondag en/of maandag). Alles bij elkaar zitten er nog minstens 40 à 45.000 Kraanvogels klaar om te vertrekken. Onze golf moet dus met zekerheid nog komen, maar gezien de voorspelde weersomstandigheden zal dit spektakel ook dit jaar weer enkel in de Ooskantons waarneembaar zijn.
De vraag zal zijn … wanneer? De volgende 14-dagen is er niet echt een ideale weersetting. Als je afgaat op de weervoorspellingen (als je die kan vertrouwen natuurlijk) in Diepholz dan zijn de grote kanshebbers voor vertrek toch vandaag, zaterdag later op de dag en zondag en vooral die laatste lijkt mij de beste papieren te hebben. De andere dagen en volgende week zijn telkens voorzien van periodes met regen.
Gisteren is de tweede golf vanuit Rhin-Havelluch toch nog immens geworden. Er zijn in totaal 131 vluchten waargenomen boven de Marburgregio met een totaal van 36.200 Kranen.
Vanuit Spanje komt ook het bericht dat er op 31/10 en 1/11 in totaal 59.343 Kraanvogels in Navarre de Pyreneëen zijn overgestoken. De najaarsteller staat daar afgerond nu op een totaal van 110.000 Kraanvogels.
Het wordt weer spannend de volgende dagen.

Uptdate dinsdag 1 november 2016
Vandaag was er weinig beweging op het Kraanvogelfront. In Duitsland werden er enkel in de buurt van Hessen (Marburg) een 5000-tal richting zuid overvliegende Kranen (vanuit Rhin-Havelluch) gemeld.
Er zijn nog steeds geen telgegevens beschikbaar over de resterende Kraanvogels in Diepholz en/of Rügen.
Hopelijk worden die snel gepubliceerd om de onduidelijkheid die er over de voorbije dagen bestaat, weg te nemen. Dat er de voorbije dagen toch wel massale bewegingen geweest zijn, kunnen de kaartjes vrijgegeven door LPO in bijlage bevestigen.

migratie-30-10
Toestand in Frankrijk op 30 oktober 2016. In departementen in het lichtblauw werden minder dan 10 waarnemingen van Kraanvogels gemeld, in het donkerblauwe meer dan 10.
migratie-31-10
Toestand in Frankrijk op 31 oktober 2016. In departementen in het lichtblauw werden minder dan 10 waarnemingen van Kraanvogels gemeld, in het donkerblauwe meer dan 10.

Update maandag 31 oktober 2016
Vandaag was er over centraal Duitsland een massale doortocht van Kranen. Door de ideale condities zijn de vogels vanuit Rhin-Havelluch massaal op de wieken gegaan. In de Marburgregio (Hessen) zijn er vandaag tussen 11:30u en 17:45u 158 vluchten waargenomen met een totaal van 58420 Kraanvogels.
Dit betekent dat de vogels die zaterdag, zaterdagnacht en zondagmorgen toegekomen zijn op Lac du Der Kranen waren die uit Diepholz en/of Rügen kwamen. Dat zou slecht nieuws kunnen zijn voor mogelijke waarnemingen in België. Voorlopig zijn er echter nog geen telgegevens over de achtergebeleven vogels in die regio. Wetende dat er op zondag in de Limousin 17000 overvliegende Kraanvogels werden geteld, wetende dat er vóór vorig weekend 21000 Kranen op du Der aanwezig waren, wetende dat er bij de chaotische telling van gisteren op Lac du Der meer dan 40000 Kranen ‘zouden’ aanwezig geweest zijn, waarvan er nadien nog een deel vertrokken zijn en wetende dat er alles bij elkaar 118000 Kraanvogels in Diepholz en Rügen klaar zaten dan … lijken er mij daar nog altijd meerdere tienduizenden klaar te zitten.
Afgaand op de (huidige) weervoorspellingen zijn er niet echt ideale condities de komende 14 dagen, alleen morgen en overmorgen is er in de regio nog wat meer zon te bespeuren. Zou het? Te veel onzekerheden om een uitspraak te kunnen doen …

Update zondag 30 oktober 2016
Ook vandaag zijn er grotere groepen Kraanvogels vanuit het noorden richting Lac du Der gevlogen. Een kleine 6000 Kraanvogels zijn daarbij over de Oostkantons gevlogen vanuit vermoedelijk Diepholz. Ook vanuit Rhin-Havelluch zijn er zo’n 2500 Kranen over de Marburgregio getrokken richting Frankrijk.
Maar vooral gisteren en vannacht zijn er opmerkelijke bewegingen richting het zuiden geweest. Het is voorlopig niet echt duidelijk over hoeveel Kranen het ongeveer gaat. Op het moment dat de tellingen gebeurden op Lac du Der was er blijkbaar complete chaos door aanwezige, vertrekkende en toekomende Kraanvogels. Er circuleerden in de loop van de dag meerdere aantallen van 40.000 tot zelfs 130.000 vogels. Hoeveel van de om en bij de 200.000 Kranen in Duitsland er nu uiteindelijk gisteren, vannacht en vandaag gepasseerd zijn en vanwaar de betrokken vogels juist kwamen, zal moeten blijken uit de telresultaten van vandaag en morgen in Rugen, Rhin-Havelluch en Diepholz.
In de loop van deze week duikt de maximumtemperatuur in Noord-Duitsland voor het eerst naar 5-6°C overdag. Vermoedelijk zullen de bewegingen de volgende dagen met de niet zo slechte omstandigheden blijven doorgaan.
Toch is het dus vooral uitkijken naar de aantallen Kraanvogels die effectief nog in de omgeving van Diepholz aanwezig zijn.

Update zaterdag 29 oktober 2016
Vandaag zijn er uit Diepholz zoals te verwachten viel, meerdere duizenden Kraanvogels vertrokken. Slechts een paar groepen werden in het uiterste ZO van ons land opgepikt. De meesten vlogen dus over Duitsland en het Groothertogdom Luxemburg (als gevolg van de W-wind boven NW-Duitsland) richting Lac du Der waar rond 21:00u die eerste golf is toegekomen. Gezien de volledig open hemel zijn heel wat groepen zonder tussenstop doorgevlogen richting het zuiden.
Hoeveel er exact vertrokken zijn en hoeveel er nog overblijven zal moeten blijken uit de tellingen die morgen en overmorgen op de verschillende sites zullen plaatsgrijpen.
De W-circulatie in de buurt van Diepholz en omstreken blijft nu ook de volgende dagen aanhouden. Volgens de laatste weerberichten zal pas midden volgende week de wind doordraaien naar O.
Afwachten wat de komende dagen zal geven. In ieder geval wanneer er een golf vertrekt en over onze Oostkantons komt, zal er via de Whatsappgroepen ‘Dijleland bird alert’, ‘Trektellers Vlaanderen’ en via de website van de Natuurstudiegroep Dijleland (alsook facebook) een seintje gegeven worden.
Fingers Crossed … !

Update vrijdag 28 oktober 2016
De laatste tellingen hebben uitgewezen dat de massa Kranen in het noorden van Duitsland nog verder is aangegroeid. Er zitten in Rhin-Havelluch 71.770 kranen, in de omgeving van Diepholzer 64.500 en in Rügen 54.100 Kraanvogels. In totaal dus 118.600 Kraanvogels die in aanmerking komen om onder de juiste omstandigheden over onze Oostkantons te trekken.
De vraag is natuurlijk wanneer? In het noorden zijn de temperaturen nog steeds zeer mild en de weersituatie is de volgende twee weken niet echt standvastig en Kraanvogel-gezind. Toch zijn de volgende dagen zeker kanshebbers. Morgen bijvoorbeeld zijn er sinds lang in de omgeving van Diepholzer zonnige periodes die zich verder uitbreiden richting onze contreien en Lac du Der. De as ligt niet echt helemaal open maar tegenover de voorbije twee weken is dit de eerste keer in betere omstandigheden. Bovendien blijven er ’s nachts ook bredere opklaringen en zou het zondag bij ons nog zonniger worden. De doortrek zou dus ’s nachts kunnen blijven doorgaan.
Voor het centrum draait de volgende dagen de wind richting O tot ZO met maandag 3bft. Als de Kranen dan onderweg zouden zijn, kunnen er zeker een aantal groepen afbuigen richting centrum maar de grootste kans blijft uiteraard in de Oostkantons waar je op het uitkijkplatform van de Signal de Botrange een prachtig zicht hebt op de passerende grote groepen Kraanvogels (een sfeerbeeld kan je bekomen dankzij onderstaand filmpje gemaakt door Jan Vanwynsberghe op 4/11/15).
Het wordt spannend … !

Update dinsdag 25 oktober 2016
Op dit moment zitten ongeveer een 170.000 Kraanvogels in het noorden van Duitsland wachtend op de ideale omstandigheden om richting het zuiden te trekken. Het gaat over een 72.000 vogels in Rhin-Havelluch, 54.000 Kranen in Rügen en een 44.000 vogels in Diepholzer. Dit betekent dat zo’n 99.000 Kraanvogels in de volgende weken over onze Oostkantons gaan trekken. Bovendien zijn nog niet alle Kranen toegekomen in het noorden van Duitsland. Er worden er nog steeds een 1500 waargenomen op Hornborga (Zweden) wat voor deze tijd van het jaar echt nog wel veel is. Vermoedelijk heeft dit te maken met de milde herfst in Scandinavië.
Stilaan beginnen in kleinere aantallen Kraanvogels over onze Oostkantons waargenomen te worden en is het wachten op de massale doortrek.
Laten we ons aan een eerste voorspelling wagen.
De weersomstandigheden zijn op de as Noord-Duitsland – Lac du Der niet echt ideaal. Het weer is onstabiel. Je hebt in de weersvoorspelling nergens een periode van een paar dagen goed weer. Toch lijkt nu zaterdag zeker een heel goede kanshebber te zijn voor een eerste golf. Het weer zou dan sinds lang over de as behoorlijk zijn zonder neerslag, met meer zon, een zwakke wind uit W tot ZW en om en bij de 15°C.
Laten we duimen voor een doortocht in een weekend.

Update vrijdag 21 oktober 2016
Inderdaad eind oktober … daar komen ze weer … de Kraanvogels.
Door het aanhoudende hogedrukweer in Scandinavië (O-stroming) eind augustus en september, zijn de Kraanvogels een stuk vroeger dan normaal beginnen te verzamelen in het noorden van Duitsland. Rond 20 september waren daar al evenveel Kraanvogels aanwezig als dat je normaal mag verwachten ergens midden oktober. Er zou dan ook een vroegere doortocht richting het zuiden op stapel staan. Uiteindelijk is dit niet gebeurd en zijn de aantallen Kranen de voorbije weken gestaag blijven aangroeien. Op dit moment zijn er 93.800 geteld in de nabijheid van Berlijn (Rhin-Havelluch) en in Diepholzer zitten er 41.839 klaar.
De Kraanvogels die vanuit Rhin-Havelluch migreren vliegen richting Lac du Der, passeren de Marburg regio en kunnen in het uiterste ZO van ons land (Gaume-streek) in beperkte mate waargenomen worden. De meesten passeren zuidelijker.
De vogels die vanuit Diepholzer vertrekken die passeren onze Oostkantons en bij ideale omstandigheden (sterkere O tot ZO-wind) kan die golf meer naar het centrum doorkomen. Het zijn dus deze Kranen die we in het oog moeten houden.
In de loop van de voorbije weken zijn er al zo’n 35.000 Kranen richting zuiden gevlogen. Op 16 oktober is er een eerste kleine golf vanuit Rhin-Havelluch vertrokken en zijn er een 27.900 de Marburgregio gepasseerd.
Ondertussen zitten er op Lac du Der 27360 Kranen, in Arjuzanx 2308 en in Spanje zijn ook al de eerste grotere groepen Kraanvogels toegekomen.

Op het Iberisch schiereiland beginnen de kranen al toe te komen.

We naderen eind oktober-begin november en dan migreren de Diepholzer-Kraanvogels in één, twee tot drie golven richting Lac du Der. De volgende dagen en weken gaan we jullie langs deze weg en langs onze mailinglijst op de hoogte houden en proberen we de aankomende golven te voorspellen en te melden. De liefhebbers kunnen zich dan tijdig richting het oosten verplaatsen om die massale en wonderbaarlijke doortocht mee te maken.