Big Day 2020
Blijf in uw kot editie
Vrijdag 8 mei 22u – zaterdag 9 mei 22u

Tijdens de Dijlelandse Big Day proberen we normaal gezien met z’n allen zo veel mogelijk vogelsoorten waar te nemen in ons werkgebied op 24 uur tijd. Deze dertiende editie zal omwille van Covid-19 in sterk afgeslankte vorm doorgaan, rekening houdende met de geldende maatregelen. Iedereen is welkom om mee te doen, zolang dit alleen (of in gezinsverband) gebeurt, enkel eigen materiaal gebruikt wordt en men social distancing en de regels inzake niet-essentiële verplaatsingen naleeft. Doe dus mee vanuit je tuin of ga te voet/fiets op pad in je buurt voor wat lichaamsbeweging. Verplaatsingen met de wagen en deelname in teamverband zijn dus uitgesloten tijdens deze editie: waarnemingen die zo tot stand komen worden niet meegerekend. Ook dit jaar werken we samen met Natagora Brabant wallon om het volledige zuidelijke Dijlebekken te dekken. Ontdek jij die langverwachte Hop in je tuin of die prachtige Grauwe kiekendief boven de akkers op het eind van de straat? Ga voor de eeuwige Covid-19 Big Day roem!

Specifieke richtlijnen voor deelnemers

 • Dit jaar werken we niet met inschrijvingen: iedereen is vrij om, conform de richtlijnen, bij te dragen.
 • Voer maximaal waarnemingen in via Waarnemingen.be. De juiste broedcode hanteren voor broedvogels en het gebruik van routeregistraties maken je waarnemingen extra waardevol.
 • Doorheen de dag maken we gebruik van de Dijlelandse WhatsAppgroep voor communicatie. Nieuwe soorten worden hier gemeld. Een webapp zal live de stand van zaken weergeven.
 • Ga voorzichtig om met grote zeldzaamheden om samenkomsten te vermijden: meld dergelijke soorten eerst aan de coördinatie waarna een aanpak voorgesteld zal worden.
 • De overige regels inzake telbaarheid van soorten blijven onverminderd gelden.

Zoekgebied

Het zoekgebied beslaat de voornaamste gemeenten van het (zuidelijke) Dijlebekken: Leuven, Bertem, Herent, Oud-Heverlee, Overijse, Hoeilaart, Kortenberg, Huldenberg, Tervuren, Bierbeek (enkel deel Meerdaalwoud), Beauvechain, Grez-Doiceau, Wavre, Rixensart, La Hulpe, Waterloo, Lasne, Court-Saint-Etienne, Incourt, Walhain, Chastre, Mont-Saint-Guibert, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Chaumont-Gistoux Villers-la-Ville en Genappe. Raadpleeg bij twijfel onderstaand kaartje waarop de grenzen van het zoekgebied is weergegeven.

Algemeen reglement

Naast de hierboven vermelde Covid-19-gerelateerde maatregelen geldt ook nog steeds het algemeen Big Day reglement:

 • Geldige waarnemingen:
  • Waarnemingen die zich bevinden binnen de grenzen van het zoekgebied.
  • Waarnemingen binnen de geldige waarnemingsperiode: vrijdag 8 mei 2020 van 22u00 tot zaterdag 9 mei 2019 klokslag 22u00.
  • Een waarneming is enkel geldig indien deze tot op soortniveau wordt gedetermineerd. Zo is een waarneming van een Kiekendief spec. geen geldige waarneming.
  • Geldige waarnemingen hebben ook betrekking op in het veld herkenbare ondersoorten.
  • Waarnemingen van alle vermoedelijke en zekere ontsnapte of invasieve exoten evenals kruisingen zijn niet geldig.
  • Zowel auditieve als visuele waarnemingen zijn geldig.
  • Een ‘mogelijke’ of ‘waarschijnlijke’ waarneming is geen waarneming. Waarnemingen waarbij de minste twijfel rijst kunnen nooit geldig zijn. Bewijsmateriaal (bvb. foto’s of geluidsopnames) zijn niet vereist, we rekenen hierbij op het erewoord van de veldwaarnemer. Er kan steeds gevraagd worden om een beschrijving van de waarneming indien het gaat om een zeldzame of moeilijk te determineren soort.
  • Waarnemingen die tot stand kwamen door het betreden van privé-gronden zonder toestemming van de eigenaar zijn niet geldig.
  • Waarnemingen dienen zo snel mogelijk doorgegeven te worden, liefst onmiddellijk in het veld, tot uiterlijk voor afloop van de Big Day. Waarnemingen kunnen geseind worden via de speciaal ingerichte Whatsappgroep, per mail (nsgdijleland@gmail.com), via de mailinglijst van de Natuurstudiegroep Dijleland, per sms naar een van de bestuursleden van de Natuurstudiegroep Dijleland of door ze correct in te geven op het online waarnemingenportaal www.dijleland.waarnemingen.be.
 • Doelbewuste verstoring van vogels is ten allen tijden verboden, ook niet om een extra soort te kunnen aanvinken of te fotograferen. Tapen (geluid afspelen om vogels te lokken) is eveneens verboden.
 • Deelnemers houden er zich aan om geen ontoegankelijke, kwetsbare of verstoringsgevoelige percelen te betreden.
 • De organisatie is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen of schade berokkend aan derden.

Vragen?

Aarzel niet om bij vragen contact op te nemen met de organisatie via nsgdijleland@gmail.com.

Hoofdingsafbeelding: Zwarte wouw, Gert Vandezande