BigDay2019


Op zaterdag 4 mei 2019 om 22u gaat de twaalfde editie van de Big Day van start, een initiatief van de Natuurstudiegroep Dijleland waarbij we op 24u tijd samen zoveel mogelijk vogelsoorten proberen waar te nemen in het Dijleland. Nieuw aan deze editie is dat het zoekgebied niet meer stopt aan de taalgrens. Natuurstudiegroep Dijleland en Natagora Brabant wallon slaan immers de handen in elkaar om dit jaar het volledige Dijleland te doorzoeken, aan weerszijden van de taalgrens. Naast een zo hoog mogelijk aantal binnen ons eigen werkgebied, streven we met onze Waalse collega’s ook naar een zo groot mogelijk totaal aantal voor het volledige Dijleland.

Opzet

Elke vogelkijker is vrij om op zijn of haar manier deel te nemen. Te fiets of te voet, solo of in team, een uurtje in de tuin of 24 uur lang heel de streek afschuimen … alles is toegestaan. Doorheen de dag proberen we om als groep vogelkijkers samen zoveel mogelijk vogelsoorten waar te nemen in het volledige (zuidelijke) Dijlebekken. Waarnemingen worden centraal verzameld en regelmatig worden de deelnemers en geïnteresseerde buitenstaanders geïnformeerd over de tussenstand met updates. Wie minder ervaren is met het determineren van vogels, kan aansluiten bij andere vogelkijkers. Daarnaast zullen een aantal hotspots in de streek (bvb. Plateau van Leefdaal, Grootbroek in Sint-Agatha-Rode, Vijvers van Oud-Heverlee …) gedurende een groot deel van de dag bemand zijn en kunt u er vogelkijkers aantreffen en even mee kijken.

Impressie van vorig jaar

De Big Day 2018 was met 130 soorten een schot in de roos. We vonden onder andere soorten als Hop, Roodkeelpieper, Grauwe klauwier (meerdere zelfs), Dwergmeeuw, Zwarte stern en Raaf. In het Zoniënwoud werd bovendien een Taigaboomkruiper ontdekt. Het sfeerverslag dat in De Boomklever verscheen, kunt u hier raadplegen.

Strategische plannen en communicatie

Bij inschrijving kunnen deelnemers aangeven welke gebieden ze denken te bezoeken. Op basis daarvan verspreidt de organisatie kort voor aanvang een strategisch overzicht van gebieden waar nog zoekinspanning gewenst is. De communicatie tijdens de 24u zelf gebeurt voornamelijk via een WhatsAppgroep (waar deelnemers aan toegevoegd worden). Op de Facebookpagina en mailinglijst van de Natuurstudiegroep zullen regelmatig updates verschijnen.

Centralisatie van waarnemingen

Bij voorkeur worden nieuwe soorten gemeld op de WhatsAppgroep die tijdens de dag gebruikt wordt. Probeer meldingen van soorten die reeds eerder gemeld werden te vermijden. Hebt u geen WhatsApp? Geen nood, bijzondere waarnemingen kunnen ook doorgemaild worden naar nsgdijleland@gmail.com of op Waarnemingen.be ingevoerd worden (liefst zo snel mogelijk, en uiteraard voor het einde van de Big Day). We moedigen iedereen aan om tijdens de Big Day sowieso zoveel mogelijk waarnemingen in te voeren op Waarnemingen.be, bijvoorbeeld met de mobiele applicaties ObsMapp en iObs. De Big Day is ook een ideale gelegenheid om te (leren) werken met routeregistratie (zie deze pagina onder het kopje “Demo video’s” voor meer informatie hierover). Waalse deelnemers gebruiken een eigen WhatsAppgroep, maar belangrijke ontwikkelingen over de grens worden uiteraard teruggekoppeld naar de “Vlaamse” groep.

Zoekgebied

Het zoekgebied beslaat de voornaamste gemeenten van het (zuidelijke) Dijlebekken: Leuven, Bertem, Herent, Oud-Heverlee, Overijse, Hoeilaart, Kortenberg, Huldenberg, Tervuren, Bierbeek (enkel deel Meerdaalwoud), Beauvechain, Grez-Doiceau, Wavre, Rixensart, La Hulpe, Waterloo, Lasne, Court-Saint-Etienne, Incourt, Walhain, Chastre, Mont-Saint-Guibert, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Chaumont-Gistoux Villers-la-Ville en Genappe. Raadpleeg bij twijfel onderstaand kaartje waarop de grenzen van het zoekgebied is weergegeven.

Download de streeplijst

De Big Day-streeplijst is bijzonder handig om in het veld bij te houden welke soorten je al gezien hebt. Download de pdf via deze link en print de streeplijst vervolgens uit.

Hoe doe ik mee?

Op voorhand inschrijven is niet verplicht, maar aangewezen opdat de organisatie een beeld heeft van het aantal deelnemers en hen toegang kan verlenen tot de speciaal ingerichte WhatsAppgroep (indien bezit smartphone), die gebruikt zal worden voor vlotte communicatie tussen de verschillende deelnemers in het veld. Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Reglement

 • Geldige waarnemingen:
  • Waarnemingen die zich bevinden binnen de grenzen van het zoekgebied.
  • Waarnemingen binnen de geldige waarnemingsperiode: zaterdag 4 mei 2018 van 22u00 tot zondag 5 mei 2019 klokslag 22u00.
  • Een waarneming is enkel geldig indien deze tot op soortniveau wordt gedetermineerd. Zo is een waarneming van een Kiekendief spec. geen geldige waarneming.
  • Geldige waarnemingen hebben ook betrekking op in het veld herkenbare ondersoorten.
  • Waarnemingen van alle vermoedelijke en zekere ontsnapte of invasieve exoten evenals kruisingen zijn niet geldig.
  • Zowel auditieve als visuele waarnemingen zijn geldig.
  • Een ‘mogelijke’ of ‘waarschijnlijke’ waarneming is geen waarneming. Waarnemingen waarbij de minste twijfel rijst kunnen nooit geldig zijn. Bewijsmateriaal (bvb. foto’s of geluidsopnames) zijn niet vereist, we rekenen hierbij op het erewoord van de veldwaarnemer. Er kan steeds gevraagd worden om een beschrijving van de waarneming indien het gaat om een zeldzame of moeilijk te determineren soort.
  • Waarnemingen dienen zo snel mogelijk doorgegeven te worden, liefst onmiddellijk in het veld, tot uiterlijk voor afloop van de Big Day. Waarnemingen kunnen geseind worden via de speciaal ingerichte Whatsappgroep, per mail (nsgdijleland@gmail.com), via de mailinglijst van de Natuurstudiegroep Dijleland, per sms naar een van de bestuursleden van de Natuurstudiegroep Dijleland of door ze correct in te geven op het online waarnemingenportaal www.dijleland.waarnemingen.be.
 • Doelbewuste verstoring van vogels is ten allen tijden verboden, ook niet om een extra soort te kunnen aanvinken of te fotograferen. Tapen (geluid afspelen om vogels te lokken) is eveneens verboden.
 • Deelnemers houden er zich aan om geen ontoegankelijke, kwetsbare of verstoringsgevoelige percelen te betreden.
 • De organisatie is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen of schade berokkend aan derden.

Vragen?

Aarzel niet om bij vragen contact op te nemen met de organisatie via nsgdijleland@gmail.com.